Satokausikalenteria katsoessa kerrotaan appelsiinisadon olevan nyt parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Näin onkin, asian huomaa astellessaan lähimarkettiin. Appelsiinilaarit pursuilevat yltäkylläisyyttään, toinen toistaan mehukkaammista lajikkeistaan. Kuitenkaan ei tarvitse mennä ajassa sataakaan vuotta taaksepäin, kun näin ei ollut. Ensinnäkin appelsiineja ei juuri ollut, ja jos olikin, niin hinta oli tavalliselle ihmiselle liian kova.
Vanhat appelsiinilajikkeet olivat lähtökohtaisesti kooltaan pienempiä ja maultaan paljon happamempia. Niinpä appelsiinia käytettiinkin pääosin sitruunan tavoin leivonnassa, hilloissa, marmeladeissa sekä ruoanvalmistuksessa. Sitä ei syöty pelkältään kuten nykypäivänä tapana on. Eksoottinen appelsiini on vakiinnuttanut hyvin asemansa ruokakulttuurissamme.
Lotta-Svärd lehdessä, kevättalvella vuonna 1938 kirjoitettiin appelsiineista, niiden c-vitamiinipitoisuudesta sekä monikäyttöisyydestä. Painotettiin, kuten ajan oloon kuului, ettei kuoria heitettäisi hukkaan vaan käytettäisiin nekin tarkasti hyödyksi. Arla Pohjanpää kirjoitti lotta-lehteen esimerkkireseptejä kuorien hyödyntämisestä, jotta asia mahdollisimman monen tavoittaisi.
APPELSIINIMEHU KUORISTA:
12 appelsiinin kuoret, 2l vettä, 65g sitroonahappoa, 2kg sokeria
Appelsiininkuorista leikataan valkoinen osa pois ja kuoret suikaloidaan.
Kuumaan veteen sulatetaan sitroonahappo ja kuoret sekoitetaan joukkoon, astia peitetään ja mehun annetaan seisoa huoneenlämmössä muutaman vuorokauden.
Sitten se siivilöidään ja sokeri sekoitetaan joukkoon ja hämmennetään, kunnes sokeri on täydellisesti sulanut.
Mehu kaadetaan steriloituihin kuiviin pulloihin jotka korkataan.
Jos haluaa taasen kahviherkkua appelsiinista loihtia, johon koko appelsiini käytetään, ilman hävikin murhetta. Voisin suositella appelsiini-suklaa kahvikakkua. Lottakanttiinissa kyseistä kakkua on leivottu perustamisesta lähtien, koska se on takuuvarmasti hurjan maukas ja mehevä.
LOTTAKANTTIININ APPELSIINI-SUKLAA KAHVIKAKKU
250g voita tai margariinia
4 dl sokeria
2 kpl hyvin pestyn appelsiinin kuoret raasteena
*vaahdota ainekset keskenään
7 kananmunaa
*lisätään vaahtoon varoen, ettei juoksetu*
6 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
100 g tummaa suklaata rouhittuna
2 rkl vaniljasokeria
*sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon *
2 kpl appelsiinin mehu lisätään viimeiseksi taikinaan
Voitele ja korppujauhota huolella, hyvänkokoinen kakkuvuoka.
Kaada taikina vuokaan niin että kohoamisvaraa jää reilusti.
Paistetaan noin tunnin verran 175 asteessa kullanruskeaksi ja niin ettei tikkuun tartu taikinaan.
Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun maut hiukan tasaantuvat. Se myös säilyy hyvin, reilusti muutamia viikkoja jääkaapissa.