Pula-aikana kaikki mahdollinen syötäväksi kelpaava kerättiin luonnosta talteen ja pikkiriikkisimmätkin pihapiiristä kelpaavat maa-alat käytettiin hyötykasvien viljelyyn. Ajan keittokirjoihin alkoi enenevissä määrin tulla erilaisia kasvisruokapainotteisia ohjeita.
Sotavuosina ylivoimaisesti suosituin puheenaihe oli ruoka eri muodoissaan. Ruoka-aiheet voittivat keskustelun innoittajana jopa rintamatapahtumat, ellei toki jotain dramaattista tapahtunut.
Kurpitsakeitto herkkusipseillä
2 l paloiteltua kurpitsaa
2,5 l vettä
2 porkkanaa
2 rkl jauhoja
1 purjo tai sipuli
2 dl maitoa
1 palsternakka
½ selleri
suola
persilja
Kurpitsa kuoritaan, pehmeä sisus poistetaan ja kiinteä osa paloitellaan. Palaset pannaan yhdessä puhdistettujen ja paloiteltujen liemijuuresten kanssa kiehumaan. Keitetään pehmeäksi ja puserretaan seulan läpi. Keitto suurustetaan maitoon sekoitetuilla jauhoilla ja lopuksi maustetaan suolalla. Tarjottaessa lisätään pinnalle runsaasti hienonnettua persiljaa.
Herkkusipsit
Pese perunat juuresharjalla hyvin ennen kuorimista. Kuori perunat ja asettele kuoret paistopellille leivinpaperin päälle, leikkauspinta ylöspäin. Anna kuorien levähtää (kuivahtaa) rauhassa ennen paistoa. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pirskottele kuorilastujen päälle öljyä sekä makusi mukaan pippuria ja suolaa. Paista kuumassa uunissa 15 minuuttia tai kunnes ovat saaneet kullanruskeaa väriä.

Vihanneskauppias esittelee kurpitsaa Kauppatorilla (CC BY 4.0 / Helsingin kaupunginmuseo)
Sienipyörykät kurkkukastikkeella
1.5 kg Metsäsienikuutioita
10 muusiperunaa
200g sipulikuutio
4 kananmunaa
Gluteenitonta korppujauhoa niin että taikina on kiinteää, lisää pikkuhiljaa
1 rkl Mustapippurirouhetta
0,5 dl kasvisliemijauhetta
Kurkkukastike
1 rkl voi
1 ½ rkl glut jauhoseos
3 dl vesi
1 rkl kasvisliemijauhe
2 dl suolakurkku kuutio
0,5 rkl mustapippuri
Sulata voi kattilassa, lisää sekaan jauhot ja ruskista miedolla lämmöllä. Lisää sekaan vesi ja mausteet. keitä kastiketta niin että saostuu. Lisää lopuksi kurkkukuutiot.
Keskiviikkona 18.1. Lottakanttiinissa lounaalla:
Kurpitsakeittoa ja herkkusipsejä G, L
Sienipyöryköitä kurkkukastikkeella ja perunamuusilla pula-ajan tapaan G, L
Osallistu Instagram-haasteeseen
Kokeile Museokahvila Lottakanttiinin pula-ajan reseptejä. Seuraa Lottakanttiinia Instagramissa ja jaa viikon lottaruokasi Instagramissa aihetunnisteilla #lottakanttiini #lottaruokaviikko.
Seuraajien kesken arvotaan Museokahvila Lottakanttiinin tuotepaketti. Haasteeseen voi osallistua tammikuun loppuun asti ja arvonta suoritetaan viikolla 5.