Hernerokka on varmasti yksi tunnetuimpia suomalaisia perinneruokiamme, joka on edelleen monissa perheissä suosikkiruokien listalla. Joulun jälkeen, uudenvuoden eineeksi on tullut itsellekin tavaksi keitellä rokkaa, että saadaan joulukinkun luusta hyvät maut talteen liemeen ja loput kinkkulihat hyödynnettyä. Lähestyvään laskiaiseenkin rokka kuuluu oleellisesti ja armeijan käyneet muistavat sen olleen joka torstainen vakiovieras ruokalassa.

HERNEROKKA KENTTÄKEITTIMEEN (n.190 l)
36 kg kuivattua ruokahernettä (tykkiin herneet ja kylmää vettä päälle kolminkertaisesti herneiden määrä)
6 kg tuoretta porsaankylkeä
6 kg tuoretta porsaansavukylkeä
6 kg tuoretta porsaanlapaa
Lihat krossattuna, eli karkeampana kuin jauhettu
4 kg tuoretta kuorittua sipulia, hienoksi silputtuna
2 l lihalientä(luista kasaan keitettyä)
2 kg sinappia valmiina tai 2 dl sinapin siemeniä hyvin jauhettuna
1 dl mustaa pippuria jauhettuna
2 dl meiramia
0,5 dl suolaa
Tästä reseptistä voi toki jokainen kotikokki muunnella mieleisensä ja valmistaa kotioloihin sopivan määrän maistuvaa perinnerokkaa.
Tykki sijoitetaan hyvään suojaisaan, tasamaastoiseen paikkaan. Herneet laitetaan hyvin pestyn tykin keittopataan edellisenä päivänä likoamaan. Aamutuimaan seuraavana päivänä viritellään tykin alle pesään valkeat, jotta saadaan herneiden vesi kiehumaan. Tarkistetaan että vettä on riittävästi herneiden päällä, ellei niin lisätään jotta peittyvät. Herneitä keitellään hyvällä tulella 4 tuntia, joten kuivia puita saa varata reilusti tykille. Sekoittaa tarvitsee vasta kun herneet alkavat rikkoontua rakenteeltaan. Sitten lisätään lihaliemi, lihat, sipulit, kuivat mausteet, kaikki sekaan hyvin hämmentäen. Jatketaan keittämistä noin 4 tuntia. Valkea saa olla jo rauhallisempi, kunhan kipinämikko muistaa lisäillä puita harvakseltaan.
Rokan kanssa maistuu vanikka eli näkkileipä. Sinappi tai hienoksi hakattu sipuli lisäksi annokseen maun mukaan

Pullavanukas
Pullavanukas sai alkunsa köyhien ritarien reseptin pohjalta. Köyhät ritarit saivat nimityksen Edvard III:n vuonna 1349 perustamasta veljeskunnasta, johon kuului Windsorin linnan eläkkeellä olevat sotilaat.
Euroopan muuttuessa demokraattiseksi, aateliset menettivät valtansa ja rahansa. He halusivat kuitenkin säilyttää entisen elämäntapansa ja syödä jälkiruokaa, vaikka siihen ei ollutkaan varaa. Paistettu kuivahtanut leipäsiivu maustettiin madeiralla tai sherryllä, kanelilla ja sitruunankuorella, jotka olivat tuolloin kalliita mausteita.
Hyödynnä hieman kuivahtaneet ylijäämäpullat ja vehnäleivät tähän maistuvaan kahvipöydän herkkuun, joka valmistuu vaivattomasti ja nopeasti.
n 10 kpl hieman kuivahtaneita pullia, korvapuustit maukkaimpia.
1,5 dl vadelmahilloa
2 kananmunaa
2 dl maitoa tai kermaa
Viipaloi pullapalat n. 1 cm paksuisiksi. Vuoraa noin 22 cm halkaisijaltaan oleva vuoka leivinpaperilla. Lado pullaviipaleet tiiviisti vuokaan.
Levitä pullaviipaleiden päälle tasainen kerros vadelmahilloa. Lisää kerros pullaviipaleita hillon päälle, jälleen tiiviisti latoen. Toista tätä kunnes vuoka on täysi tai niin korkea kun vanukkaasta haluat.
Sekoita kulhossa 2 dl maitoa/kermaa sekä kananmunat tasaiseksi massaksi. Kaada munamaitoseos vuokaan pullaviipaleiden päälle.
Paista 160 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.
Torstaina Lottakanttiinissa lounaalla:
Hernekeitto G, MAID ja pullavanukas L
Kanaviillokki G, L
Osallistu Instagram-haasteeseen
Kokeile Museokahvila Lottakanttiinin pula-ajan reseptejä. Seuraa Lottakanttiinia Instagramissa ja jaa viikon lottaruokasi Instagramissa aihetunnisteilla #lottakanttiini #lottaruokaviikko.
Seuraajien kesken arvotaan Museokahvila Lottakanttiinin tuotepaketti. Haasteeseen voi osallistua tammikuun loppuun asti ja arvonta suoritetaan viikolla 5.
Kuvat: Lottamuseon kokoelmat