Lottaruokaviikon viikonloppua pääsette viettämään herkullisten keittojen parissa. Nämä lämmittävät keitot maistuvat varmasti ulkoilun jälkeen. Keittoja voi tulla maistelemaan myös Lottakanttiiniin, jonka vieressä sijaitsee kaunis Tuusulanjärvi, jonka jäällä voi harrastaa luistelua, hiihtoa tai käydä kävelemässä. Katso ajankohtaiset tiedot Tuusulan kunnan sivuilta.
Viikonloppuna Lottakanttiinissa lounaalla:
Lauantai: Kaalikeitto G, MAID
Sunnuntai: Talvivihanneskeitto G

Kaalikeitto
5 l vesi
2 kg kaaliraaste
1 kg porkkanaraaste
300g sipulikuutio
0,5 dl lipstikka
1 dl meirami
1 dl siirappi
1 dl kasvisliemi
1 rkl mustapippuri
1 tl suola
Kuullota sipulit, lisää kattilaan muut ainekset ja hauduta pitkään kannen alla miedolla lämmöllä.
Keiton lopusta eväspiirakka:
Kaulitse voitaikina n 1 cm paksuiseksi levyksi. Valuta keiton liemi siivilän läpi. Lisää keittoon sopiva määrä kananmunaa ja korppujauhoja (1l keittoa ilman lientä, 2 kananmunaa, 1 dl korppujauhoja).
Levitä kaalitäyte puolikkaan voitaikinalevyn päälle, nosta lopputaikina täytteen päälle ja sulje piiraaksi. Voitele piiras kananmunalla ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Painele haarukalla piiraan pintaan ilmareikiä. Paista kullan ruskeaksi.

Talvisodan aikana ruokapula ei vielä ollut järin huono. Jatkosodan alussa ruoka- ja raaka-ainepula oli paikoin surkea. Tiukkoina talvikuukausina käsillä oli vain jäisiä ja hiukan nahistuneita juureksia.
Lihanpuolesta särpimenä saattoi vain uneksia. Ruoka ei riittänyt niukkaakin niukempien korttiannosten vuoksi. Eritoten oli kiinnitettävä huomiota itse ruoan valmistukseen.
Maukasta ruoanpuolta oli loihdittava liki olemattomista aineksista. Emäntä pystyi laatimaan menun vasta kun tiesi, mitä ruoka-aineita sai hankittua. Vastuun taloudenpidosta ja ruuanlaitosta kantoivat naiset. Taidot ja kekseliäisyys olivat koetuksella.
Talvivihanneskeitto
2 punajuurta
2 porkkanaa
¼ lanttua
2l perunoita
2 sipulia
suolaa
pippuria
2 ½ l vettä
½ l maitoa
1 rkl voita
1 rkl hienonnettua persiljaa
Kuoritut ja pilkotut punajuuret, pieniksi kuutioiksi paloitellut porkkanat ja lanttu sekä osa perunoista pannaan mausteiden kanssa kannelliseen kasariin kylmään veteen. Puolen tunnin kuluttua lisätään joukkoon loput perunat ja nostetaan liedelle kiehumaan. Kun vihannekset ovat pehmeitä lisätään maito. Keitto saa kiehahtaa ja maustetaan.
Tarjotaan kuumana.
Osallistu Instagram-haasteeseen
Kokeile Museokahvila Lottakanttiinin pula-ajan reseptejä. Seuraa Lottakanttiinia Instagramissa ja jaa viikon lottaruokasi Instagramissa aihetunnisteilla #lottakanttiini #lottaruokaviikko.
Seuraajien kesken arvotaan Museokahvila Lottakanttiinin tuotepaketti. Haasteeseen voi osallistua tammikuun loppuun asti ja arvonta suoritetaan viikolla 5.