Tilliliha on yksi suomalaisista perinneruoista, ja se oli vanhaa tuttua kotiruokaa jo 1920- ja 30-luvuilla. Sitä valmistettiin erityisesti syksyllä teurastusaikaan, sillä alun perin tilliliha tehtiin lampaanlihasta. Nykyään tilliliha valmistetaan yleisimmin naudan- tai vasikanlihasta. Se oli kotien sunnuntai ruokaa, koska sen valmistamiseen oli syytä varata aikaa.
Tilliliha on monen koulussa ruokailleen kauhistus. Reseptillämme haluamme muistuttaa että pitkään haudutettu liha ja siihen yhdistetty tilli ovat oikeasti maistuva ja ravitseva ateria. Kokeile rohkeasti reseptiämme ja osallistu haasteeseemme.

Kouluruokailua 1960-luvulla (CC BY 4.0 / Vantaan kaupunginmuseo)
Tilliliha
0, 5 kg lihaa (lapaa tai rintaa)
1,5 l vettä
1 rkl suolaa
1 sipuli
5 maustepippuria
3 rkl jauhoja
Tilliä runsaasti
Pesty liha pannaan kiehuvaan veteen kiehumaan. Kun se on kiehunut jonkin aikaa, kuoritaan muodostunut verivaahto.
Lisätään suola, sipuli, pippurit ja tillinvarsia. Liha saa kiehua kypsäksi ja paloitellaan pieniksi palasiksi.
Liemi siivilöidään, suurustetaan vehnäjauhoilla, annetaan kiehua hetken aikaa. Kastike maustetaan hienonnetulla tillillä. Hiukkanen sokeria ja etikkaa parantaa makua.
Perjantaina Lottakanttiinissa lounaalla:
Tillilihaa perunoiden kera G, L
Metsäsienikeittoa G, L
Osallistu Instagram-haasteeseen
Kokeile Museokahvila Lottakanttiinin pula-ajan reseptejä. Seuraa Lottakanttiinia Instagramissa ja jaa viikon lottaruokasi Instagramissa aihetunnisteilla #lottakanttiini #lottaruokaviikko.
Seuraajien kesken arvotaan Museokahvila Lottakanttiinin tuotepaketti. Haasteeseen voi osallistua tammikuun loppuun asti ja arvonta suoritetaan viikolla 5.