1940-luvulla ruoka-aineita jouduttiin jälleen säännöstelemään.
Riista, juurekset, kala, peruna ja kaali muodostivat oikeastaan koko ruokakulttuurin pohjan. Sokeria, rasvoja sekä lihaa oli vain harvoin tarjolla. Pihoissa yleistyivät mm erilaiset mausteyrtit ja miltei jokaisessa kotitaloudessa kasvatettiin perunaa porkkanaa sekä lanttua. Keittoja, vellejä ja puuroja syötiin runsaasti. Säästäväisyys korostui ja mitään ei ollut suotavaa heittää pois.

Lottia perunateatterissa (Lottamuseon kokoelmat)
PERUNAKEITTOA PULA-AJAN RESEPTILLÄ
3 kg jauhoisia perunoita
1kg palsternakkaa
1kg selleri
3 sipulia
4 l vettä
3 rkl suolaa
2 tl hienonnettua valkopippuria
0,5 dl (hienonnettua) persiljaa
(maizenaa suurustamiseen)
Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi, pilko myös porkkanat palsternakat, perunat, ja selleri. Laita kasvikset ja vesi kattilaan.
Keitä kypsäksi ja soseuta keitto sauvasekoittimella.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Lisää hienonnettu persilja.
Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
Mikäli keitto on liian löysää, suurusta maizenalla
VINKKI: Ota perunakeittoon käytetyistä perunoista kuoret talteen ja loihdi niistä seuraavaksi päiväksi keiton lisuke. Mikäli perunakeittoa on kattilaan vielä jäänyt, lisää se huomenna kurpitsakeiton jatkeeksi.
Tiistaina 18.1. Lottakanttiinissa lounaalla
Perunakeittoa pula-ajan reseptillä G, Veg
Uunilohta sitruunavoi kastikkeella ja keitetyillä perunoilla G, L
Osallistu Instagram-haasteeseen
Kokeile Museokahvila Lottakanttiinin pula-ajan reseptejä. Seuraa Lottakanttiinia Instagramissa ja jaa viikon lottaruokasi Instagramissa aihetunnisteilla #lottakanttiini #lottaruokaviikko.
Seuraajien kesken arvotaan Museokahvila Lottakanttiinin tuotepaketti. Haasteeseen voi osallistua tammikuun loppuun asti ja arvonta suoritetaan viikolla 5.