Keittelin iltaselle ruispuolukkapuuroa. Perinteisen mämmin ystävä kun en ole, niin muistin ihanan vanhanajan marjamämmin. Pitkään aikaan en ole koko mämmiasiaa edes ajatellut, liekö ruispuolukkapuuron keittely kirvoittanut muistot mieleeni, kun kumpaisessakin on täsmälleen samat raaka-aineet. Valmistuskaan ei poikkea kuin kypsennyksen osalta.
Puuro tehdään liedellä ja mämmi uunissa, hiljalleen miedossa lämmössä haudutellen, jotta imeltyy kypsyessään. Marjamämmin reseptejä ja yleisesti ottaen valmistustapoja on varmasti yhtä monta kun on mämmin tekijää. Kotitilani naapurin vanhaemäntä oli siirtokarjalaisia ja hänen valmistamansa marjamämmi oli liki tavallisen mämmin oloista. Hyvin imellettyä, tummaa ja makeaa, liekö siirappia laittanut.
Vaarini kotopuolessa, Hämeen sydämessä ei isomummon marjamämmi ollut laisinkaan samanlaista. Se oli liki ruispuolukkapuuron oloista vaaleaa, ei kovinkaan makeaa. Muistan sen niin hyvin, kun siitä pikkutyttönä kovasti pidin.
Onnekseni Tuusulan mummonikin teki tätä ”Hämeen” marjamämmiä, koska sain tavallisen mämmin syönnistä kammon hoitotätini pakottaessa syömään mämmiä sokerin ja kerman kera. Lapselle joka mieluummin halusi suolapalaa, kuin makeaa, oli se elämän pituisen ruokatrauman paikka. Onneksi puuro sopii pääsiäisajan herkutteluun, ja vielä kun itse valmistaa, saa juuri mieleisensä lopputuleman.
MARJAMÄMMI
1 l vettä (kiehuvaa)
½ l puolukoita
2 rkl sokeria (1 rkl mämmiin ja toinen paiston puolivälissä pinnalle)
7 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
Uuni lämpiämään 150 asteeseen.
Survo puolukat, lisää suola ja sokeri survokseen.
Sekoita jauhot survokseen ja lisää kiehuva vesi, hyvin sekoittaen joukkoon.
Kaada uunivuokaan jossa kansi.
Paista kolmisen tuntia, sekoita ja ripottele sokeri paistopintaan.
Jatka paistamista vielä tunnin verran. Mitä pidempään haudutat uunissa, sitä enemmän imeltyy.
Ota mämmivuoka uunista ja anna vetäytyä ja jäähtyä hyvän aikaa pöydällä, on nimittäin hurjan kuumaa pitkään.
Parasta pääsiäisherkkua nautittuna kylmän maidon kera.