Keittelin iltaselle ruispuolukkapuuroa. Perinteisen mämmin ystävä kun en ole, niin muistin ihanan vanhanajan marjamämmin. Pitkään aikaan en ole koko mämmiasiaa edes ajatellut, liekö ruispuolukkapuuron keittely kirvoittanut muistot mieleeni, kun kumpaisessakin on täsmälleen samat raaka-aineet. Valmistuskaan ei poikkea kuin kypsennyksen osalta.
Puuro tehdään liedellä ja mämmi uunissa, hiljalleen miedossa lämmössä haudutellen, jotta imeltyy kypsyessään. Marjamämmin reseptejä ja yleisesti ottaen valmistustapoja on varmasti yhtä monta kun on mämmin tekijää. Kotitilani naapurin vanhaemäntä oli siirtokarjalaisia ja hänen valmistamansa marjamämmi oli liki tavallisen mämmin oloista. Hyvin imellettyä, tummaa ja makeaa, liekö siirappia laittanut.
Vaarini kotopuolessa, Hämeen sydämessä ei isomummon marjamämmi ollut laisinkaan samanlaista. Se oli liki ruispuolukkapuuron oloista vaaleaa, ei kovinkaan makeaa. Muistan sen niin hyvin, kun siitä pikkutyttönä kovasti pidin.
Onnekseni Tuusulan mummonikin teki tätä ”Hämeen” marjamämmiä, koska sain tavallisen mämmin syönnistä kammon hoitotätini pakottaessa syömään mämmiä sokerin ja kerman kera. Lapselle joka mieluummin halusi suolapalaa, kuin makeaa, oli se elämän pituisen ruokatrauman paikka. Onneksi puuro sopii pääsiäisajan herkutteluun, ja vielä kun itse valmistaa, saa juuri mieleisensä lopputuleman.
MARJAMÄMMI
1 l vettä (kiehuvaa)
½ l puolukoita
2 rkl sokeria (1 rkl mämmiin ja toinen paiston puolivälissä pinnalle)
7 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
Uuni lämpiämään 150 asteeseen.
Survo puolukat, lisää suola ja sokeri survokseen.
Sekoita jauhot survokseen ja lisää kiehuva vesi, hyvin sekoittaen joukkoon.
Kaada uunivuokaan jossa kansi.
Paista kolmisen tuntia, sekoita ja ripottele sokeri paistopintaan.
Jatka paistamista vielä tunnin verran. Mitä pidempään haudutat uunissa, sitä enemmän imeltyy.
Ota mämmivuoka uunista ja anna vetäytyä ja jäähtyä hyvän aikaa pöydällä, on nimittäin hurjan kuumaa pitkään.
Parasta pääsiäisherkkua nautittuna kylmän maidon kera.
IMELLETTY MARJAMÄMMI
Imelletty marjamämmi valmistetaan yleisesti puolukasta, mutta sen voit valmistaa myös muista marjoista ja myös sekamarjoista.
Samoin voit valmistaa erilaisista hedelmistä hedelmämämmin. Esimerkiksi appelsiinimämmi appelsiinihillosta. Kun teet appelsiinihillon itse, niin pese appelsiinit huolella ja anna huuhtoutua hujutellen noin 15-30 minuuttia.
Kun jätät maltaat pois, niin silloin saat imelletyn marjapuuron tai hedelmistä imelletyn hedelmäpuuron.
Imelletty marjamämmi ainekset:
3,0 litraa vettä. 5 litran kattila
450 g mämmimaltaita
750 g karkeita ruisjauhoja
500 g marjasurvosta, usein puolukkasurvosta. Huomioi survoksen mahdollinen sokeri.
1 teelusikallista suolaa
Voit lisämakeuttaa siirapilla – 1-2 desilitraa siirappia.
Imelletty marjamämmi ohje:
Laita uuni lämpenemään noin 70 asteiseksi.
Kuumenna vesi 5 litran kattilassa noin 70 asteiseksi. Lisää vähitellen ja koko ajan sekoittaen jauhot ja maltaat noin 70 asteiseen veteen niin että saat notkeahkon puuromaisen – sakean vellimäisen mämmiseoksen. Lisää tarvittaessa maltaita ja jauhoja. Mämmiseos notkistuu imeltämisen aikana.
Laita mämmiseoskattila noin 70 asteiseksi kuumennettuun uuniin ja anna imeltyä, välillä sekoittaen, noin 5 tuntia.
Ota mämmiseoskattila uunista ja lisää imeltyneeseen mämmiseokseen marjasurvos. Jos haluat niin lisää siirappi. Lisää suola. Sekoita marjamämmi tasaiseksi.
Laita marjamämmi uunivuokaan ja paista aluksi noin 150-170 asteisessa uunissa noin 15-30 minuuttia. Alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen ja lisää vuokaan pinnalle 1-2 kertaa voimakasta siirappivettä, tai 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä estämään korppuuntumista ja kuorettumista. Näin voit paistaa täysiä vuokia ja saat erinomaisen mehevän marjamämmin.
Paista marjamämmiä noin 5 tuntia.
Marjamämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä viileässä 2-3 päivää. Tarjoile maidon ja hienon sokerin kera. Tai tarjoile makean kermavaahdon kera ja koristele pinta kokonaisilla marjoilla.