Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Lotta Svärdin urheilulapanen vuodelta 1937

Urheilulapanen

Talviurheilukauden alkaessa ovat lämpimät varusteet välttämättömät. Kädet ovat usein hyvin arat kylmälle ja sen vuoksi ovat villalangasta neulotut lapaset kaikkein parhaat suojaamaan niitä. Seuraavassa selostetaan erittäin kauniin ja koristeellisen urheilulapasen työohje. Lapanen on erikoisen työtapansa vuoksi ei vain hyödyllinen vaan myös hauska valmistaa!

Aloitetaan neulomalla kämmenosa kahdella puikolla. Luodaan silmukoita kämmenen pituuden verran noin 35 silmukkaa puikoille nro 3 ½  ja neulotaan edestakaista helmineuletta (Oikealla kerroksella neulotaan vuorotellen 1 o ja 1 n. Nurjalla kerroksella neulotaan oikeat nurin ja nurjat oikein. Vuorottele näitä 2 kerrosta.)5 kerrosta. Kuudennella kerroksella vaihdetaan langan väri neulomalla 1 kerros nurjaa, vielä 1 kerros oikein ja vaihdetaan lanka neulomalla ensimmäinen kerros nurin ja sen jälkeen taas 5 kerrosta helmineuletta. Lanka on aina vaihdettava nurjalla kerroksella, jotta raita säilyy eheän näköisenä oikealla puolella.

Urheilulapanen 2

Näin jatketaan kunnes on saatu kämmenen ympäryksen verran, jonka jälkeen silmukat (20 s) kämmenen yläosasta päätetään peukalonjuureen asti. Luodaan uusia silmukoita (12 s) peukalon pituuden verran ja jatketaan neulomista kunnes on neulottu peukalon ympäryksen verran. Katso kuvaa. Silmukat päätetään ja reunat ommellaan vastakkain niin että saadaan kämmenosa ja peukalo. Sekä kämmenessä että peukalossa on viimeinen raita neulottu koristelangalla.

Tämän jälkeen harsitaan lapasen yläosan ympäri kiristyslanka, jonka avulla lapasen yläosa kiristetään umpeen, samoin toimitaan peukalon kanssa. Nyt seuraa ranteen neulominen. Silmukat kämmenen alaosasta poimitaan neljälle puikolle (40 s), ja neulotaan 3 cm joustinneuletta (1s oikein, 1s nurin).

Työohje urjeilulapanen 1937

 

Ranteen jälkeen neulotaan kalvosin. Neulo sileää neuletta. 1 kerroksella lisää jokaiselle puikolle 3 s, niin että työssä on nyt yhteensä 52 s. Voit halutessasi neuloa myös kalvosimeen koristeraitoja.

Lähde: Lotta Svärd –lehti No 1 vuodelta 1937 (Kirj. Glory Lyytinen)

Yksi vastaus Lotta Svärdin urheilulapanen vuodelta 1937

  • Olen saanut v.1972 lapselleni vastaavanlaiset tumput ilman ranneketta. Antaja oli silloin 80v sukulainen,joka oli ollut jo vapaussodassa muonittajana. Istuva malli. Olen tehnyt muutamia.
    Lämpimin ajatuksin ja terveisin Marketta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *