Monet meistä varmasti pyrkivät siihen, että voisimme tarjota ruuan niin kauniina ja maukkaana kuin tällaisena talvisena aikana suinkin on mahdollista. Olemme usein tottuneet koristelemaan ruuan muun muassa persiljalla ja tillillä mutta vaihtelun vuoksi voisimme kokeilla koristeluun vaikkapa itse kasvatettua vihannes- eli voileipäkrassia (Lepidium sativum). Sitä kun voidaan helposti kasvattaa läpi vuoden asuinhuoneen ikkunalla.
Kylvös tehdään ruukkuun, johon on laitettu kosteaa multaa. Pinta tasoitetaan ja siemenet kylvetään tiuhaan. Siemenet painetaan multaan mutta niitä ei peitetä. Kylvöstä kastellaan aluksi kaksi kertaa päivässä ja pidetään se pimeässä. Jotta tasainen kosteus säilyisi, mikä on aivan välttämätöntä, voi ruukun peittää 2-3 päivän ajaksi kostealla pyyhkeellä. Kun siemenet ovat itäneet nostetaan ruukku valoon.
Kahden viikon kuluttua on krassi käyttökelpoista ja sitä voi leikata saksilla sen verran, kuin kulloinkin tarvitsee. Istutus on uusittava 1-2 viikon välein. Paitsi, että vihanneskrassi on erinomaisen koristeellista ja ruokahalua edistävää, se raakana hienonnettuna on ensiluokkainen mauste keittoihin ja vihannessalaatteihin. Vihanneskrassin käytössä on huomattava se seikka, että se ei kestä kypsennystä.
Lähde: Lotta Svärd -lehti No 20 vuodelta 1940. Teksti: Puutarhalotta