Näin kesähelteiden kestäessä huomaavainen emäntä tarjoaa vierailleen kahvikutsuilla jotakin pirteän raikasta mutta silti valloittavan makeaa. Seuraavassa esitettävä sitruunaunelma vaatii leipojaltaan hieman huolellisuutta ja vaivannäköä mutta lopputulos ilahduttaa varmasti niin kotiväen kuin kahvivieraatkin. Sitruunahan on mitä oivallisin ainesosa käytettäväksi erilaisissa leivonnaisissa.
Sitruunasta kauneutta hoitamaan
Leivonnasta ylijääneet sitruunat itsestään huoltapitävä nainen käyttää kauneudenhoitoon. Sitruunassahan on runsaasti C – vitamiinia, jonka ansiosta se tiivistävät hiussuonia ja ehkäisee sekä parantavaa tulehduksia. Sitruunalla on ihoa supistava, virkistävä ja valkaiseva vaikutus. Pelkkä sitruunamehu itsessään on hyvin voimakasta ja kuivattaa ihoa, joten sitruuna kotikosmetiikan valmistuksessa kannattaa yhdistää muihin ainesosiin. Polvien kaunistamiseen sitruuna on, mitä oivallisin, ainakin Elna Kankaan 1930-luvulla julkaistun kauneudenhoito-oppaan mukaan.
Polviammehan meidän ei tarvitse näyttää muualla kuin uimarannassa. Uimapuku ne sitten kyllä armottomasti paljastaakin. Jos ne ovat punaiset ja kovin kurttuiset, saadaan ne viikossa tai parissa sileiksi ja kauniiksi hoitamalla niitä samalla tavalla kuin kurttuisia kyynerpäitäkin, siis hieromalla niihin ensin ihovoidetta ja sitomalla sitten kumpaankin polveen yönajaksi sitruunanviipale.
VANILJA SITRUUNA UNELMAKÄÄRETORTTU
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet ja siivilöi vaahtoon.
Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista 175 asteessa n. 10 minuuttia.
Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen täytteen levittämistä.
TÄYTE 1 SITRUUNAKIISSELI
1 ½ dl vettä
1 ½ dl sokeria
1 sitruunanmehu
1 sitruunan kuori raasteena
25 g voi/margariini
4 keltuainen
2 rkl gluteeniton / vehnäjauho
Sekoita kaikki aineet kattilassa.
Keitä koko ajan sekoittaen kunnes sakenee ja kuplii hieman.
Anna jäähtyä rauhassa.
TÄYTE 2
3 dl vispikermaa
3 dl maitorahkaa
1 dl vanilja kreemijauhetta
Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon maitorahka sekä vanilja kreemijauhe, sekoita hyvin.
KÄÄRETORTUN TÄYTTÄMINEN
Kaada sitruuna kiisseli jäähtyneen pohjan päälle ja levitä kauttaaltaan.
Levitä kermarahka seos sitruunakiisselin päälle.
Rulla kääreeksi ja anna jäähtyä jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.