Koska useasti paitsi yksityisissä kodeissa myöskin maaseutukaupunkien ravitsemusliikkeissä on tavattu vallan kelvotonta sinappia, on etenkin näin joulun lähestyessä varsin tarpeellista perehtyä sinapin valmistukseen. Sinappijauhoa saadaan, kuten monet tietävät ristikukkaisten (Cruciferea) heimoon kuuluvien ruohojen, valkosinapin, mustan sinapin ja Sarepta-sinapin siemenistä kuorimalla ne sekä puristamalla pois niistä rasvainen öljy.
Paitsi mausteena on sinappi tunnettu jo tuhansia vuosia hyvänä apuna ruuansulatusvaivoihin ja ruokahaluttomuuteen. Eurooppaan sinappi levisi mitä luultavimmin roomalaisten matkassa. Ensimmäinen sinapinvalmistusohje kirjattiin nimellä mustum ardens eli polttava mehu. Alun alkaen sinappi valmistettiin siten, että sinapinsiemenet murskattiin ja sekoitettiin rypälemurskaan tai viiniin, joukkoon saatettiin lisätä muita yrttejä ja mausteita, kunkin sinapin valmistajan mielen mukaan.
Niin kutsuttu harmaa sinappi valmistettiin aikoinaan jauhetuista sinapinsiemenistä, manteleista, leivänmuruista ja etikasta. Hienompaan punaiseen sinappiin lisättiin vielä rypälemurskaa ja etikkaa. Eräs toinen tunnettu tapa valmistaa sinappia oli jauhaa sinapinsiemeniä karkeaksi jauheeksi, johon sekoitettiin piparjuurta tulisuuden lisäämiseksi. Seosta kostutettiin ja pyöriteltiin palloiksi, jolloin sinappia oli helppo säilyttää ja kuljettaa. Palloista valmistettiin sinappia lisäämällä niihin viinietikkaa tai omena- tai kirsikkamehua.
Kukin meistä voi toki mielensä mukaan kokeilla näitä edellä esitettyjä perinteisiä keinoja valmistaa ja nauttia sinappia mutta rohkenen väittää, että seuraavalla ohjeella syntyy sinappi, joka tyydyttää suurimmatkin vaatimukset.
LOTTAKANTTIININ SINAPPI
2dl sinappijauhoa
2dl kuohukermaa
2dl sokeria
2 kananmunaa, tai voi käyttää vain keltuaisia 3 kpl.
2rkl balsamicoa
Hämmennä hyvin sekaisin paksupohjaisessa kattilassa kerma ja kananmunat. Kiehauta miedolla lämmöllä, varoen pohjaan palamista. Sekoita sokeri ja sinappijauho. Kaada kiehautettu kerma-munaseos sokeri-sinappijauhon sekaan. Sekoita massa ja kaada takaisin kattilaan. Jatka keittämistä noin 5 minuuttia miedolla lämmöllä jatkuvasti hämmentäen, ettei pala pohjaan. Lisää balsamico ja ripaus suolaa, sekoita vielä hetki hyvin. Kaada sinappi hyvin puhdistettuun (uunissa kuumennettuun) lasipurkkiin heti, koska jäähtyessään massa kovettuu. Halutessanne balsamico etikan voi korvata konjakilla, sherryllä, koskenkorvalla tai muulla haluamallanne makuaineella.
Resepti: Lottakanttiinin emäntä
Lähteet:
http://www.omat.fi/sopassa/sopassa/sinappi.php
Kotilieden Joulu vuodelta 1925