Kuva: SA-kuva
Entisiin aikoihin oli jouluna tapana syödä paremmin ja runsaammin sekä juopotellakin sopivalla tavalla. Vanha kansa nimittäin uskoi, että joulun herkuttelulla voitiin varmistella tulevan vuoden sadon onnistumista. Uskottiin nimittäin niin, että mitä raskaammin talon isännän pää notkui joulupöydässä, sitä parempi tulisi seuraavan vuoden sadosta. Kuten niin monet muutkin perinteet ja traditiot, oli jouluruokailukin alun perin sidoksissa maanviljelyn vuoden kiertoon ja siihen liittyviin uskomuksiin.
Tapana oli, että jouluruokia ei ollut sopivaa korjata pois pöydästä ennen arjen koittamista. Vuoden varrella olikin tapana toivotella, että ”tulis jo joulu niin vois yölläkin syödä”. Jos ruoka jouluna loppui kesken, se ennusti talon köyhtymistä ja tämän vuoksi jouluksi varattiin ruokaa niin paljon kuin se kullekin oli mahdollista.
Jo 1800-luvun lopulta asti kuuluivat erilaiset laatikkoruoat olennaisena osana joulun pitopöytään. Lootaksi, looraksi ja loolaksikin kutsutun perunalaatikon resepti periytyi usein äidiltä tyttärelle. Mikäli et kuitenkaan ole perinyt tämän perinteisen jouluruoan reseptiä, voit toki valmistaa sen seuraavaan tapaan:
IMELLETTY PERUNALAATIKKO
noin 2kg jauhoisia perunoita
4 rkl vehnäjauhoja
8 dl täysmaitoa
50 g sulatettua voita
½ tl muskottipähkinää
½ tl valkopippuria
1 rkl suolaa
½-1dl siirappia, jos haluaa makeampaa.
Keitä perunat kuorineen, mielellään höyrykattilassa täysin kypsiksi. Kuori kuumina. Survo perunat huolellisesti ja ripottele pinnalle vehnäjauhot, sekoita. Anna survoksen imeltyä peiteltynä niin, että se pysyy 60 asteisena. Tarkista 5-6h kuluttua, onko survos alkanut imeltyä. Imeltynyt seos muuttuu löysemmäksi ja maku muuttuu hieman makeaksi, jos näin ei ole niin jatka imellyttämistä pidempään.
Imeltyneeseen survokseen lisää maito, voisula, suola ja mausteet sekä siirappia ken tahtoo. Tämän jälkeen seos kaadetaan suureen (vähintään 3l vetoiseen) voilla voideltuun paistovuokaan. Perunalaatikkoa paistetaan ensin 160-170 asteisessa uunissa noin 2h. Tämän jälkeen uunin lämpötilaa lasketaan noin 100 asteeseen ja vuoka jätetään muhimaan uunin lämpöön useiksi tunneiksi.
Tekstilähteet: http://suomalainenjoulu.fi/joulun-perinteet/historiaa/joulupoyta ja Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto
SE PERINTEINEN VANHAN AJAN IMELLETTY PERUNALAATIKKO…
Kun massiiviset leivinuunit lämmitettiin, niin leivinuunien jälkilämmössä oli tapana valmistaa useitakin eri laatikkoruokia ja tästä johtuen erilaiset laatikkoruuat kuuluivat olennaisena osana ruokapöytään aina silloin kun leivinuunit kuumennettiin. Imelletty perunalaatikko oli Hämeessä ja Kymenlaaksossa yksi suosituimmista laatikkoruuista – imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin lähes poikkeuksetta – muiden laatikoiden valmistamista voitiin vaihdella. Perinteisesti imellettyä perunalaatikkoa on valmistettu ympäri vuoden. Keväällä siemenperunoiden valinnan yhteydessä valittiin parhaat perunat kesäajan imelletyn perunalaatikon valmistusta varten.
VANHANAJAN IMELLETTY PERUNALAATIKKO
Valmistuu yksinkertaisesta raaka-aineista:
noin 3 kg jauhoisia perunoita. On myös kiinteiden perunoiden suosijoita
6 rkl vehnäjauhoja
1,2 litraa täysmaitoa
75-100 g voita
3 teelusikallista suolaa
Ohje:
1. Kuori perunat ja kypsennä pienessä määrässä suolatonta vettä täysin kypsiksi. Arvioi veden määrä, koko vesimäärä jää soseeseen. Soseuta perunat kuumina huolellisesti suoraan keittoveteen.
2. Jäähdytä sose huolellisesti ja välillä sekoittaen 70-75 asteiseksi.
3. Lisää jauhot vähitellen 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen, koko ajan kevyesti sekoittaen. Lisää vain tarvittaessa 70-75 asteista vettä.
4. Eristä sosekattila hyvin keittiöliinoilla. Anna soseen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Maistamalla voit seurata imeltymisen edistymistä.
5. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat notkeahkon puuromaisen soseen. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.
6. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Imellettyä perunalaatikkoa paistetaan ensin noin 200 asteisessa uunissa niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Tämän jälkeen uunin lämpötilaa lasketaan noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista imellettyä perunalaatikkoa moin 3 tuntia.
Sähköuunissa imeltäminen onnistuu erinomaisen hyvin. Edellisen ohjeen kohdat 4. ja 5.
ARKINEN IMELLETTY PERUNALAATIKKO
””Vanhan perinteisen tavan mukaan noin 78 asteiseen vedellä ohennettuun soseeseen sekoitetaan jauho ja sose laitetaan kunnon vällyihin ja lämpimään paikkaan esimerkiksi hellan reunalle tai muurin tuntumaan – näin sose pysyy riittävän lämpimänä riittävän pitkän ajan 4-6 tuntia tai yön yli. Imeltyminen on mahdollista jopa huoneen lämmössä, koska hyvin vällyillä eristetty sose pysyy yli 60 asteisena riittävän pitkään. Tämä vaatii kuitenkin riittävän ison erän – noin 2kg perunoita on aika varma määrä””.