Vuonna 1902 syntynyt Saara Forsius (o.s. Törnström) oli kotoisin Vihdistä. Kouluvuotensa Forsius vietti Hämeenlinnassa, jossa kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1922. Forsius jatkoi opintojaan Helsingin yliopistossa maatalous- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa. Hän valmistui sekä agronomiksi että maatalous- ja metsätieteiden kandidaatiksi vuonna 1927. Seuraavana vuonna hän avioitui Vihdin Säästöpankin toimitusjohtajan Eiler Forsiuksen kanssa.
Saara Forsius toimi Lotta Svärd -järjestön jäsen vuosina 1936–1944. Puheenjohtaja Fanni Luukkonen arvosti Forsiuksen toimintaa Pohjois-Uudenmaan lottapiirissä ja pyysi häntä vuonna 1938 keskusjohtokunnan tyttötyönneuvojaksi. Nuorisotyö oli Saara Forsiukselle tärkeää ja hän vaikutti merkittävästi Lotta Svärd -järjestön tyttötyön kehitykseen ja linjauksiin.
Lottajärjestön tyttötyön tarkoituksena oli välittää järjestön keskeistä arvomaailmaa nuorison keskuuteen ja näin kasvattaa uutta jäsenistöä järjestölle.



Pikkulotat kokoontuivat työiltoihin, joissa pidettiin luentoja, keskusteltiin ja askarreltiin. He osallistuivat myös mahdollisuuksien mukaan lottajärjestön jaostotoimintaan. Saara Forsiuksen aloitteesta vuonna 1943 pikkulotta-nimitys muutettiin lottatytöksi. Nimenmuutoksen syynä oli se, että Forsius katsoi etenkin varttuneempien pikkulottien tehtävien olevan pitkälti samoja kuin aikuisten, minkä vuoksi pikkulotta-nimitystä oli harhaanjohtava.

Saara Forsius toimi pitkään lottajärjestössä tyttötyön ohjaajana
Sotien jälkeen Forsius toimi Suomen Naisten Huoltosäätiön hallituksen jäsenenä vuosina 1961–1984. Suomen Naisten Huoltosäätiön tehtävänä oli jatkaa syksyllä 1944 lakkautetun lottajärjestön huolto- ja avustustoimintaa. Forsius toimi myös tilanomistajana, opettajana, toimittajana ja pankinjohtajana sekä vuosina 1954–1969 kokoomuksen kansanedustajana.
Forsius piti tärkeänä naisten yhteiskunnallisen aseman kehittämistä ja vaikutti mm. Kokoomuksen Naisten Liitossa sekä Euroopan Naisten Liitossa. Raittiusaate oli Forsiukselle läheinen. Hän oli Naisten Raittiuskeskuksen johtokunnassa, Pohjoismaisten Naisten Raittiusjärjestön puheenjohtaja ja Raittiuden Ystävien kunniajäsen.
Saara Forsius kuoli Lahdessa 86 vuoden ikäisenä vuonna 1988.
Tekstilähteet:
Lotta Svärd 100 -juhlawebinaari
Lotta Svärd 100 -juhlavuoden kunniaksi järjestetään pe 8.10. klo 10.00 alkaen juhlawebinaari. Webinaarin teemana on lottajärjestön edelläkävijät, esikuvat ja vaikuttajat. Tiedossa on siis asiantuntijoiden mielenkiintoisia puheenvuoroja ja monialaisia näkökulmia lottajärjestössä toimineiden naisten yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ennen, nyt ja tulevaisuudessa.
Webinaarin osallistumislinkki tulee Lotta Svärd 100 -verkkosivustolle lähempänä tapahtuman ajankohtaa www.lottasvard.fi osallistumislinkki aktivoituu pe 8.10. klo 9.30 Tervetuloa mukaan seuraamaan vaikuttavia puheenvuoroja webinaariin!
Lottajärjestön edelläkävijät, esikuvat ja vaikuttajat
Lottajärjestö oli väkilukuun suhteutettuna maailman suurin naisten aseeton maanpuolustusjärjestö. Lottien maanpuolustustyö oli monialaista huolto- ja avustustyötä niin siviilien, kuin puolustusvoimienkin hyväksi. Enimmillään järjestöön kuului noin 240 000 naista ja tyttöä.
Näin suureen naisjoukkoon mahtuu hyvin erilaisia elämäntarinoita ja kohtaloita, joista jokainen on ainutlaatuisen tärkeä. Tähän juttusarjaan on poimittu muutamia lottajärjestössä palvelleita naisia, joita voidaan hyvällä syyllä pitää edelläkävijöinä, esikuvina ja vaikuttajina.