”Ahaa nyt puhutaan tietystikin laihdutuskuurista,” arvelette varmaan, nähdessänne tämän kirjoituksen otsakkeen, mutta siitä ei toki yksinomaan ole kyse. Ruokajärjestyksellä on suuri vaikutus ulkonäköömme, vaikkei olisikaan kysymyksessä uhkean tädin muuttaminen solakaksi, hentoiseksi keijukaiseksi. Jos ruokajärjestyksestä huolehdittaisiin hiukan, häviäisivät esimerkiksi kiusalliset ihonäppylät ja harmaan kalpeat kasvot muuttuisivat paljon raikkaamman näköisiksi.
Etenkin henkilöiden, joita vaivaa ihonäppylät ja punainen nenä, olisi aina huolehdittava siitä, mitä syövät. Tunnettu seikka nimittäin on, että ihonäppylöistä ja nenän punoituksesta kärsivän elimistö ei siedä minkäänlaisia kiihottavia ruoka-aineita, ei alkoholijuomia, kuumia liemiä, krapuja, hummereita, voimakkaasti maustettuja tai suolattuja ruokia, vanhaa viiliä, happamia silakoita, väkevää juustoa, ei mitään aineita, joissa on tapahtunut erikoisen perusteellinen käyminen.
Kuva: Otto Fischer / Julkaistu Kotiliesi No 6 vuosi 1930.
Monien kasvojen kalpeuden, kuihtuneelta vaikuttavan hipiän aiheuttaa tärkeä luonnonlain rikkominen. ”Pidä vatsa hyvässä kunnossa” on ensimmäinen sääntö yleensäkin terveydenhoidossa mutta etenkin kauneudenhoidossa. Mikäli mahalaukku ja suolet ovat joko liian vähän liikunnan, muuttuneen ruokajärjestyksen tai muiden syiden takia päässeet veltostumaan, häiriö kuvastuu kasvojen ihoon. Runsaasti hedelmiä ja karkeaa leipää jokapäiväiseen ruokalistaan sekä lasillinen vettä joka aamu ennen syöntiä, ne saavat ihmeitä aikaan. Ja lisäksi liikuntaa, kaikenlaista voimistelua, verkkopalloa, ratsastusta, halonhakkuuta, mitä hyvänsä, mikä vain lisää ruumiin aineenvaihtoa.
Kuva: H. Manuel / Julkaistu Kotiliesi No 2 vuosi 1930.
Ruokajärjestyksestä on muutenkin huolehdittava, jottemme lopeta uraamme joko lihavina täteinä tai kalisevina luurankoina. Täyskasvuinen henkilö tarvitsee vuorokautta kohti 2 500 – 3 000 kaloriaa korvaamaan menetettyä lämpöä ja voimaa. Ruumiin suolatarpeen tyydyttää ravinnon vaihteleminen.
Lähde: Kotiliedelle kirjoittanut voimistelunopettaja Elin Dahlstrand. Julkaistu Kotiliesi No 21 vuodelta 1930.