Alkukesästä raparperit ovat erittäin mehukkaita ja niistä saamme runsaasti kotimaisia vitamiineja. Sitä paitsi ne ovat edullisia, monella meistä tätä terveellistä alkukesän monivuotista tatarkasvia löytyy omalta pihalta. Hyvänä satovuonna voi olla vaikea keksiä, miten kirpeän raikkaan raparperin parhaiten hyödyntäisi. Ainakin voimme sillä korvata mehuissa, hilloissa ja leivonnaisissa suurelta osalta ulkomailta tuodut hedelmät. Ihanan kirpakka raparperikiisseli syntyy nopeasti ja vaivattomasti seuraavaan tapaan.
Omenainen raparperikiisseli
Omenamehua
Raparperia
Kardemummaa
Vaniljasokeria
Vettä
perunajauhoja
(sokeria)
Kuori ja paloittele raparperit. Lisää kattilaan omenatäysmehu, ripaus kardemummaa, lusikallinen vaniljasokeria ja raparperinpalat (mikäli haluatte lisää makeutta kiisseliin, lisätkää sokeria oman maun mukaan). Keitä, kunnes raparperit ovat kypsyneet ja alkavat hajota. Sekoita muutama ruokalusikallinen perunajauhoja noin desilitraan vettä. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita perunajauholiuos pienissä erissä koko ajan sekoittaen raparperien joukkoon. Tämän jälkeen nosta kattila vielä takaisin liedelle ja anna kiisselin kiehahtaa mutta älä enää keitä sitä. Jäähdytä kiisseli. Tarjoillaan jälkiruokana jäätelön tai vaikkapa täyteläisen jogurtin kanssa. Hieman modernimpi tapa on tehdä tästä ihanan raikkaasta kiisselistä niin kovin nykyaikainen smoothie.
Raparperismoothie
Raparperikiisselia
Banaani
Luonnonjogurttia
Raparperia, kotimaista vitamiinien ja kaliumin lähdettä kannattaa myös säilöä talven varalle. Nyt onkin oikea aika ryhtyä toimeen. Tosin syksymmällä tulee raparperista vielä toinen sato, josta myöhästyneet voivat vielä tehdä talvisäilykkeensä.
Suosittu tapa säilyttää raparperit ja sen sisältämät vitamiinit talvella nautittavaksi, oli valmistaa Raaka raparperimehua. Tämä herkullisen virkistävä voimajuoma valmistuu helposti. Raparperit raastetaan, vesi sekoitetaan joukkoon ja seos pannaan siivilään sekoittamatta valumaan. Mehu maustetaan mieleiseksi esim. sokerilla ja kardemummalla. Kun sokeri on sulanut mehun joukkoon, mehu pullotetaan.