Pihlajanmarjaa tulisi jokaisen perheenemännän käyttää enemmän hyödykseen. Ennenhän sitä toki käytettiin sekä lääketieteessä että kotiparannuksessa, onhan se yksi terveellisimmistä ja vitamiinirikkaimmista hedelmistämme. Moniin vaivoihin avun tuo 10-12 pihlajanmarjaa päivittäin nautittuna.
Kaikki eivät pihlajanmarjan mausta pidä, se täytyy heti näin alkuun todeta ja kehottaa perheenemäntiä ensin itse maistamaan ja antaa perheen maistaa, ennen kuin valmistavat suuria määriä sokerihilloa, hyytelöä tms. Toki, kunkin olisi hyvä totuttautua pihlajanmarjan hienoon ja aromaattiseen, joskin hieman karvaaseen makuun. Esimerkiksi virvoitusjuomana vedellä laimennettu pihlajanmarjamehu on mitä nautittavinta. Mutta turhaa on kai toivoa virvokejuomatehtaidemme alkavan valmistaa sellaista terveysjuomaa yleisölle – onhan niin paljon yksinkertaisempaa sekoittaa veteen esansseja, värejä ja sokeria.
Tavallinen pihlajamme on oikullinen puu, joka toisinaan antaa vähän tai ei lainkaan marjoja. Marjat ovat sitä paitsi eri syksyinä peräti erilaatuisia. Säilönnän tullessa kysymykseen on pihlajanmarjan vuoro vasta kun kaikki muut säilykkeet jo ovat valmiina. Pihlajanmarjojen tulee olla täysin kypsiä ja mieluimmin vielä hallan puremia. Ne kerätään siis syys-lokakuussa, saavatpa kernaasti odottaa marraskuuhunkin, jos vain saavat olla linnuilta rauhassa niin kauan. Tertut voi panna vaikka säkkeihin, ne eivät ole arkoja. Sitten puhdistetaan kaikki vialliset marjat pois ja vain puhtaat, mehevät marjat otetaan säilöttäviksi. Ennen käsittelyä ne pestään monessa lämpimässä vedessä.
Sitten seuraa kysymys: raaka- vai keittosäilykkeitä? Ehdotuksemme on: paljon sokeroimatonta tuoremehua ja lisäksi tarpeen mukaan hilloa, marmeladia ja hyytelöä.
PIHLAJANMARJAMEHU
2 kg marjoja survotaan suuressa astiassa, lisätään joukkoon 2 sitruunan mehu ja kuoret. 1 litra keitettyä vettä kaadetaan päälle, saa seistä kylmässä 2 vrk ja kaadetaan valumaan. Mehulitraa kohti lisätään 600-750 g sokeria ja hämmennetään kirkkaaksi sekä pannaan kuiviin steriloituihin pulloihin. Jos säilytyspaikka on kylmä, säilyy mehu sellaisenaan – muussa tapauksessa on lisättävä 1 tl. atamonia.
PIHLAJANMARJAMARMELAADI
1 kg pihlajanmarjoja
1 kg porkkanaa, sokerijuurta tai kurpitsaa
vähän vettä
mausteeksi kanelia, vaniljatankoa tms.
Kiehuvalla vedellä huuhdellut pihlajanmarjat jauhetaan ja pannaan kasviskuutioiden kanssa kiehumaan, mausteet lisätään ja seosta keitetään, kunnes se soseutuu ja muuttuu kuultavaksi ja tasaiseksi. Kuumennetut lasipurkit täytetään vähän vajaiksi, annetaan jäähtyä, voipaperi pannaan pinnalle ja sen päälle puolukkasurvosta säilymisen edistämiseksi. Käytetään tällaisenaan tai makeutetaan ennen käyttöä.
Erityisen hyvin pihlajanmarjamarmelaadi sopii riista- ja linturuokien lisäkkeeksi.
Lähde: Kotiliesi No 18 vuodelta 1936 ja Pihlajanmarjamarmelaadin resepti Lotta Svärd -lehti No 18 vuodelta 1942