Talousopettaja Ragni Tennberg on laatinut, ennen kaikkea kaupunkilaistalouksia silmällä pitäen, esityksen viikon ruokaohjelmaksi sekä antanut tarvittavia ruuanvalmistusohjeita.
UUNISSA PAISTETTU KALA, PERUNA- JA OMENAMUHENNOS
KAURAKEITTO
Peruna- ja omenamuhennos
¾ l perunoita
2 hapanta omenaa
1 dl vettä
½ dl kermaa
1 rkl voita
½ tl suolaa
Perunat kuoritaan, leikataan pieniksi kuutioiksi ja keitetään vedessä puolipehmeiksi. Vesi kaadetaan pois, 1 dl uutta vettä sekä muut aineet lisätään ja muhennos saa kiehua, kunnes perunat ovat pehmeitä.
KALAKOHOKAS (EDELLISEN PÄIVN TÄHTEISTÄ), PAISTETUT PERUNAT
LEIPÄKEITTO
Kalakohokas
150 g voita
100 g vehnäjauhoja
4 dl kermamaitoa
suolaa
valkopippuria
3-4 kup tähteeksi jäänyttä kalaa paloiteltuna
5 munaa
Voista, jauhoista ja kermamaidosta keitetään kastike, joka jäähdytetään. Sitten lisätään munankeltuaiset yksitellen hyvin sekoittaen, sen jälkeen kalan liha ja mausteet sekä viimeksi varovaisesti kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset. Seos pannaan voideltuun vuokaan (niin, että vuoka jää vajaaksi) ja kypsennetään uunissa noin ½ tuntia. Tarjoillaan sulatetun voin kanssa.
Leipäkeitto
150 g kuivattuja omenoita
2 l vettä
1 l kuivia leipäpaloja
sokeria
hilloa
Keittoon sopivat ainoastaan hapan- ja vehnäleipäpalat. Leipäpalat ja omenat saavat liota vedessä muutaman tunnin, jonka jälkeen ne keitetään samassa vedessä pehmeiksi ja puserretaan sihdin läpi. Keitto maustetaan sokerilla ja hillolla. Tarvittaessa lisätään vettä, sillä keitto ei saa olla liian sakeata. Tarjotaan kylmänä kermavaahdon kanssa.
LIHA- JA PERUNALAATIKKO
SITRUUNAKEITTO
Liha- ja perunalaatikko
Voissa ruskistetaan sipulia, lisätään jauhettua lihaa. Kun seos on ruskeaa, lisätään suolaa, valkopippuria ja anjovislientä mausteeksi. Liha sekoitetaan perunakuutioiden kanssa vuokaan. Muna- ja maitoseosta kaadetaan päälle ja laatikko kypsennetään uunissa. Laatikkoon voi käyttää raakoja tai kypsennettyjä perunoita. Lisänä tarjotaan puolukkahilloa.
Sitruunakeitto
2 ½ l vettä
1 pala kanelitankoa
1 dl mannasuurimoita
2 sitruunaa
2 dl sokeria
1rkl perunajauhoja
1 dl rusinoita
1 rkl sokeria
Mannasuurimoita keitetään kanelilla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia. Keitto maustetaan sokerilla ja suurustetaan kylmään veteen sekoitetuilla perunajauhoilla. Jäähtyneeseen keittoon lisätään sitruunan raastettu kuori ja mehu sekä sokerilla maustetussa vedessä keitetyt rusinat.
KEITTO LAMPAANLIHASTA, JUUSTOVOILEIVÄT
LUUMUVANUKAS
Keitto lampaanlihasta
Lampaan lihaa
2 ½ l vettä
suolaa
palsternakkaa
selleriä
hillosipuleita
1 rkl voita
2rkl vehnäjauhoja
1 munankeltuainen
1 dl kermaa
1 rkl hienonnettua persiljaa
Lampaanliha ruskistetaan ja laitetaan suolan, sipulien ja puhdistettujen paloiteltujen juuresten kanssa veteen kiehumaan, kypsät ainekset siivilöidään, liemi säästetään. Voi ja jauhot ruskistetaan (vähän), kuuma keittoliemi lisätään vähitellen ja keitto saa kiehua noin 10 minuuttia. Munankeltuainen ja kerma vispilöidään ja lisätään keittoon voimakkaasti vispaten. Viimeksi lisätään persilja. Keitto tarjotaan liemessä kiehuneiden juuresten sekä lampaanlihan kanssa. Perunat keitetään kuutioina erikseen.
Juustoleivät
Ohuille ranskanleipäviipaleille levitetään voita. Voipuoli kastetaan juustoraasteeseen ja voileivät kypsennetään kauniin ruskeiksi.
Luumuvanukas
1 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
½ l maitoa
3 rkl sokeria
2 munaa
150 g luumuja
1 rkl sokeria
3 dl vettä
Voita, jauhoja ja maitoa keitetään sekoittaen noin 10 minuuttia ja jäähdytetään. Sokerin kanssa vatkatut munat lisätään. Huuhdotut luumut laitetaan sokerilla maustettuun veteen likoamaan ja keitetään samassa vedessä pehmeiksi. Kivet poistetaan ja luumut soseutetaan. Vehnäjauhoseos ja luumusose pannaan voideltuun vuokaan kerroksittain ja vanukas kypsennetään uunissa. Kastikkeena tarjotaan kermaa.
VEGETAARINEN HERNESOSEKEITTO, RUSKISTETUT LEIPÄKUUTIOT
BANAANIRIISI
Vegetaarinen hernesosekeitto
3 l vettä
½ l vihreitä herneitä
3 rkl voita
1 rkl hienoja vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
1 dl kermaa
Lionneet herneet keitetään pehmeiksi vedessä. Keitto puserretaan siivilän läpi. Voi ja jauhot ruskistetaan vaaleanruskeiksi, puserrettu seos lisätään vähitellen ja keitto saa kiehua vielä 10 minuuttia. Keitto maustetaan ja lisätään kerma. Lisukkeena tarjoillaan ruskistettuja ranskanleipäkuutioita.
Banaaniriisi
1 dl riisiä
vettä
3-4 banaania
3 rkl sokeria
100 g kuorittuja pähkinöitä
2 appelsiinia
3 dl kermaa
Riisit keitetään vedessä pehmeiksi ja siivilöidään vesi tarkasti pois. Vatkattuun kermaan sekoitetaan banaanit paloiteltuina, rouhitut pähkinät, riisit, sokeri ja appelsiineista puristettu mehu. Jälkiruokaa sekoitetaan mahdollisimman vähän, laitetaan maljaan ja koristellaan appelsiinin viipaleilla, banaanilla ja pähkinöillä.
Lähde: Kotiliesi 1 vuodelta 1935