Omenasato on erinomainen tänä vuonna ja tämän innoittamana aloin tutkiskella reseptiarkistoja aiheeseen liittyen. Huomasin, että internetin ihmeellisessä maailmassa omenapiirakkaohjeita on yhtä monta kuin on tekijöitäkin, ja kaikilla on se parhaaksi havaittu oma resepti.
Mielenkiintoista oli huomata reseptiikkoihin vaikuttavan, missä päin maapalloa asustelemme. Eri kansallisuuksilla monia tapoja valmistaa kyseistä herkkua. Perustaikina ja mausteet joita käytetään, ovat hyvinkin yhteneväisiä. Eroavaisuuksia on lähinnä taikinan ja omenatäytteen sijoittelussa.
Suomessa ja naapurimaassamme Ruotsissa omenat asetetaan pääosin piirakan päälle, usein ihan vain lohkottuina ja kevyesti kaneli-sokerilla höystettynä. Virossa tehdään myös näin, mutta täytteessä on monasti myös rahkaa ja paljon sokeria. Amerikkalaiset mieluusti leipovat omenat taikinan väliin ”apple pie” tyyliin, joissa hillomainen, makea omenatäyte kypsyy taikinakannen alla. Ranskalaiset valmistavat piirakkansa laittamalla omenat vuokaan alimmaiseksi, eli tekevät niin sanotun keikauskakun.
Mielenkiintoisia ja hyviä reseptejä, mutta halusin nyt löytää jotain hiukan erilaista.
Sharlotka-omenakakku
Löysinkin riemukseni ohjeen joka on aikoinaan oletetusti itärajan takaa Suomeen rantautunut: Sharlotka-omenakakku. Varmaa tietoa reseptin alkuperästä on vaikea löytää. Ainoa blogi jossa mahdollisesta historiasta oli lyhykäisesti olettamus, löytyy vispilänviemää.com/Ilona kirjoittajalta. Häntä suoraan lainatakseni:
”Mikä lienee totuus kakun alkuperästä. Se sentään lienee totta että, 1800-livun Lontoossa tätä kakkua tarjoiltiin Venäjän silloiselle tsaarille, Aleksanteri I:lle. Tsaarille kakkua tarjoiltiin nimellä Charlotte a` la Parisienne (Pariisin Charlotta). Sittemmin nimi muuntui Charlotte Russeksi (Venäjän Charlotta) ja siitä edelleen muotoon Sharlotka. Löytyykö kakun takaa muuta? Kuningas Georg III;n vaimo, kuningatar Carlotte, mahdollisesti. Vai hovin keittiömestari, joka kakulla halusi hurmata ihastuksensa kohteen, Lady Charlotten?”
Vaikka emme mahdollisesti koskaan saa tietää asian oikeaa laitaa, nautitaan mainiosta kakkuohjeesta ja yltäkylläistä omenasadosta sen muodossa.
SHARLOTKA
8 omenaa (puolet hapokkaita)
4 kananmunaa
2 dl sokeria
100g sulatettua voita
2½ dl vehnäjauhoja taikinaan + ½ dl kuutioitujen omenoiden sekaan.
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
½ sitruunan kuorta
1½ tl kanelia
Kuori omenat ja poista siemenkodat.
Kuutioi tai viipaloi omenat, sekoita raastettu sitruunankuori ja kaneli omenoihin.
Ripottele omenien päälle ½ dl vehnäjauhoja, pyörittele sekaisin.
Laita uuni kuumenemaan 175-180 asteeseen.
Vuoraa suuri, noin 30 cm halkaisijaltaan, korkeareunainen uunivuoka leivinpaperilla.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi, lisää sulatettu voi.
Sekoita kuvat aineet keskenään, lisää ne munasokerivoi vaahtoon.
Lado kerros omenoita vuokaan, kaada puolet taikinasta, lisää taas omenoita
ja taikinaa, viimeiseksi loput omenat. Eli rakenna kerroksittain.
Paistetaan uunin keskitasolla noin 50-55 min, kunnes kakku on läpikypsä ja kauniin värinen.
Jäähdytä kakku, nosta varoen tarjoiluvadille, koristele tomusokerilla.
Kakun kanssa tarjolle voi vatkata vaniljalla höystettyä kermavaahtoa.
Mikä on omenapiirakan paistoaika?
Paistetaan uunin keskitasolla noin 50-55 min, kunnes kakku on läpikypsä ja kauniin värinen.
Jäähdytä kakku, nosta varoen tarjoiluvadille, koristele tomusokerilla.
Paistoaika on nyt lisätty ohjeeseen.