Tarkan markan emännille ja isännille koittaa keväänkorvalla onnen ajat. Luonnon antimia, eli villivihanneksia, hortaa keräämällä saa mainiosti täydennystä ruokaympyrään, ja aivan ilmaiseksi. Vaivannäkö on ainoa kuluerä hortaa hyödynnettäessä.
Keräilyssä huomioitava seikka kuten marjastuksessa ja eritoten sienestyksessä on lajituntemus. Keruussa on hyvä käyttää nykyteknologiaa apuna, googlettamalla löytyy apua tunnistamiseen. Jos yhtään mietityttää onko kasvi oikein tunnistettu, siinä tapauksessa ei kannata kerätä lainkaan. Puhdas keruupaikka on myös ensiarvoisen huomioitavaa. Nuorena kasvustona kaikki villiyrtit ovat parhaimmillaan. Suositeltavaa on korjata satoa vain syrjäisemmillä alueilla, ei tien pientareilta tai asutuksen läheisyydestä.
Luonnonkasveja ruoan laittoon
Helppoja, varmatunnisteisia ja herkullisia aloituskasveja, joita kasvaa likipitäen joka paikassa ovat, vuohenputki, siankärsämö, poimulehti, nokkonen, maitohorsma.
Maitohorsma, kansanomaisilta nimiltään: rentunruusu, rieskaruoho, maitiainen, tuliheinä, paloruoho, hepohäntä, on parhaimmillaan kasvukauden alussa. Nuorista kasvustoista käytetään parinkymmenen sentin latvukset. Valmistetaan parsan tapaan. Ihanaa, kevätruokaa sitruunan ja voisulan kera.
Nokkonen, eli vihulainen, polttiainen, ämmänkieli, mukkonen, nokilainen, nokkoskaali maistuu lapsillekin lettujen muodossa. Käyttökohteita on monia, itseasiassa nokkonen on villiyrtti jota voisi kutsua terveyden tukipilariksi. Se vahvistaa verta, alentaa verensokeria, lisää hapenottokykyä, tasapainottaa verenpainetta, nostaa hemoglobiinia anemiasta kärsivillä. Virkistää aivoja ja lisää aivoverenkiertoa, parantaa muistia, tukee hermostoa, loistava kalkin lähde, luuston vahvistaja, helpottaa nivelkipuja, puhdistaa elimistöä, vahvistaa sydäntä. Nokkonen on oikea villivihannesten virtuoosi, joka huolehtii kehostamme kuin kapellimestari orkesteristaan.
Vuohenputki, eli kihtiruoho, ihmisenputki, kiusankappale. Monen mielestä se on puutarhurin painajainen, jos ei ole tutustunut kasvin arvoon hyötykäytössä. Henkilökohtaisesti pidän eniten juuri vuohenputkesta, sen monikäyttöisyyden ja niin herkullisen maun vuoksi. Maultaan se ehkä hiukan muistuttaa porkkanaa, pippuria ja lehtiselleriä. Tunnistamisessa kolminaisuuden sääntö, varressa oltava kolme pääruotia, joissa jokaisessa on kolme lehteä. Varressa kourumainen muoto ja tuoksu niin voimakas ettei voi erehtyä kasvista kerran kerättyään.
Siankärsämö eli, tuhattaituri, timpurin yrtti, lampaanlehti, kuperkeikkaheinä, talvitörrö. Se on kansalliseepoksestamme Kalevalasta tuttu yrtti. Kun vaka vanha Väinämöinen löi kirveellä polveensa, löytyi apu siankärsämöstä. Siankärsämö on voimakas maultaan sekä tuoksultaan. Totuttelu kannattaa aloittaa pienistä määristä. Heti maasta ylös puskeneet heleän vihreät lehdet ovat riittävän mietoja käytettäväksi sellaisenaan salaateissa syötäväksi. Vanhemmat lehdet käyvät paremmin kypsennettäviin ruokiin ja muuhun ruuanvalmistukseen, koska muuttuvat puiseviksi.
Poimulehti eli, hiirenhame, neidonkämmen tai kämmekkä, maarianvaippa, marianviitta. Nimistä jo arvaa, että poimulehti on varsinainen naisten yrtti. Poimulehdestä haudutettu tee helpottaa naistenvaivoja, vaihdevuosioireita, hormonitoimintaa tasapainottaen. Se rauhoittaa reistailevaa vatsaa, poistaa tulehduksia ja edistää ruoansulatusta.
Rakastan vuohenjuustoa ja tomaattia. Näihin kun yhdistetään vuohenputki, siankärsämö ja poimulehti on lempipiirakkani melkein valmis. Helppoa, hauskaa, terveellistä ja makoisaa. Piirakka, joka maistuu ”rikkaruohoja” vieroksuvalle miehellenikin.
HORTOILIJAN VUOHENJUUSTO-TOMAATTIPIIRAKKA (PELLILINEN)
Pohja
3 dl glut kaurahiutale
2 dl glut. jauhoseos tai luomu maissijauho
2 dl kylmää vettä (tarvittaessa vettä voi laittaa hiukan enemmänkin)
1 dl oliiviöljyä
1 kananmuna
1 tl soodaa
½ tl leivinjauhetta
ripaus yrttisuolaa
Täyte
1 punasipuli pienenä silppuna
10 luomu tomaattia viipaloituna
200g vuohenjuustoa
3 kananmunaa
2 dl kermaa
2dl maitoa
½ tl mustapippuria rouhittuna
ripaus yrttisuolaa
4 dl pieneksi silputtua vuohenputkea
1 dl pieneksi silputtua poimulehteä
1 dl pieneksi silputtua siankärsämöä
Tee ensin pohja, sekoita kuivat aineet. Kaada joukkoon kerma/maito ja sekoita, viimeiseksi kananmuna ja öljy. Taputtele taikina uunipellille leivinpaperin päälle.
Paista pohjaa 185 asteessa, noin vartti.
Lado esipaistetun pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi yrttisilput, pieneksi hakattu sipuli, tomaatti viipaleet ja vuohenjuusto viipaleina.
Ripottele mustapippuri sekä hiukan yrttisuolaa ja kaada munaseos viimeiseksi.
Piirakka uuniin, 170 asteeseen, noin 50-60 minuutiksi.
Jäähdytä tovi ja nauti raikkaan hortasalaatin kera.