Tällä viikolla 17.-23.1.2022 vietetään jälleen kerran Kansallista lottaruokaviikkoa.
Tänä vuonna teemana on ”tarkan markan budjetti”. Viikon ateriat pohjautuvat lottien pula-ajan resepteihin. Mukaan on otettu huokeasti valmistuvia aterioita sekä perinneruokia, jotka alkavat olla ruokakulttuurissamme uhanalaisia. Lottaruokaviikolla kannustetaan vähentämään ruokahävikkiä ja ruokkimaan luovuutta huokeilla valinnoilla.
Muonitus oli lottien toiminnan ydintä, josta myöhemmin kasvoi menestynyttä liiketoimintaa. Järjestön lakkauttamisen jälkeen lottajärjestöön kuuluneet antoivat arvokkaan panoksen huoltovarmuuden takaamiseen ja maan jälleenrakennukseen.
Hyödynnä maanantaina viikonlopulta jäänyt ruoka. Usein pyhäruokana oli lihaa ja esimerkiksi lihakastikkeesta saa tehtyä maanantaille maistuvan eväspiirakan. Keitä lihan sekaan riisiä ja kasviksia ja kääräise voitaikinan sisään.

Lottakanttiinin kolme vinkkiä tarkan markan budjettiin:
- Mitään ei haaskata vaan edellisen päivän ruokahävikki siirtyy seuraavan päivän herkuksi pienellä vaivalla. Perunan kuoriakaan ei kannata roskiin heittää, niistä loihdit maistuvia herkkusipsejä.
- Ylijäänyt ruoka voidaan myös pakastaa ja tarvittaessa lämmittää uudelleen.
- Suunnittele ruokalista vähintään viikoksi saatavilla olevista tarpeista. Suunnittele myös siltä pohjalta, mitä voit seuraavana päivänä jatkojalostaa.
Kokkaile Lottaruokaviikon ruokia kotona tai tule lounastamaan Lottakanttiiniin ti-su klo 11-14. Reseptit julkaistaan viikon aikana sosiaalisessa mediassa ja Nostalgiset Naiset -blogissa. Useimmat ovat valmistettavissa vegaanisina ja gluteiinittomina. Viikon ruokalista löytyy täältä
Osallistu Instagram-haasteeseen
Kokeile Museokahvila Lottakanttiinin pula-ajan reseptejä. Seuraa Lottakanttiinia Instagramissa ja jaa viikon lottaruokasi Instagramissa aihetunnisteilla #lottakanttiini #lottaruokaviikko.
Seuraajien kesken arvotaan Museokahvila Lottakanttiinin tuotepaketti. Haasteeseen voi osallistua tammikuun loppuun asti ja arvonta suoritetaan viikolla 5.
Valokuvat: Lottamuseon kokoelmat.