”Lotat! Olkaamme tässä vapun alla valppaat ja kekseliäät. Heittäkäämme pois luontainen hitautemme. Päättäkäämme kukin kohdaltamme, että iloitsemme sydämemme pohjasta tänä vappuna siten, että kaikille jotka lähellämme ovat, hankimme mahdollisimman paljon iloa tänä päivänä. Jos olemme emäntiä, pitäkäämme huolta siitä, että simaa on saatavissa, että leivoksia on valmiina…”
Lotta Svärd –lehdessä vuonna 1929 tiedettiin, että sima kuuluu vappuun.
Suomalaiset säätyläispiirit opiskelivat simanvalmistuksen ruotsalaisen Cajsa Wargin keittokirjasta 1700-luvulla. Etenkin pappiloissa tuli tavaksi järjestää toukokuun alussa suuria vappukalaaseja simatarjoiluineen. Koko seurakunta oli kutsuttu juhlimaan papin työvuoden alkamista. Pappi aloitti työvuotensa vapun aikaan, sillä osana palkkaa myönnettiin viljelysmaita, ja kevätkynnöt oli aloitettava.
Raittiusliike lisäsi siman suosiota myös ylioppilaiden keskuudessa. Ylioppilailla oli ollut tapana juhlia vappua railakkaasti jo 1800-luvulla. Vuosisadan vaihteessa alkoholiasenteet kiristyivät, eikä ylioppilaiden julkista juopottelua enää suvaittu. Punssi vaihtuikin simaan – jota tosin tiedetään terästetyn vaivihkaa pirtulla.
Helppotekoinen sima levisi tavallisen kansan pariin lehdissä julkaistuista ohjeista. Lotta Svärd in vappunumerosta 1929 on säilynyt valikoima edelleen toimivia ja maistuvia siman perusohjeita. Maun oli oltava vaivan väärti, kuten lehdessä arvioitiin. Jos siman valmistus kotona jää väliin, voi kotitekoista lottasimaa ostaa Lottakanttiinista vappuviikon ajan.
Lottasima vuodelta 1929
2 sitruunaa
½ kg fariinisokeria
7 ltr. vettä
½ kg krist. sokeria
½ dl. humaloita
½ tl. hiivaa
Sitruunat huuhdotaan, kuoritaan ja kuorista leikataan tarkkaan valkea osa pois ja keltainen kuori leikataan suikaleiksi. Hedelmä leikataan viipaleiksi, joista siemenet poistetaan. Sokeri, kuorisuikaleet, hedelmäviipaleet ja huuhdotut humalat pannaan astiaan, niille kaadetaan kiehuva vesi. Kun se on jäähtynyt lisätään pieneen vesi tilkkaseen liuotettu hiiva ja juoma saa peitettynä seistä seuraavaan päivään, jolloin se siivilöidään pulloihin. Kuhunkin pulloon pannaan muutamia rusinoita ja 1 tl. sokeria ja senjälestä pullot korkitaan ja sidotaan. Viikon kuluttua sima on valmista juotavaksi. ( Lotta Svärd 10/1929) Sitruunaista Simaa myynnissä myös Lottakanttiinissa tiistaista 26.4.2016 alkaen. Tervetuloa ostoksille!
Lähteet
Kotiliesi 1937
Lotta Svärd 10/1929
Lotta Svärd 8/1929