Tärkeät kuvat kehystetään
Valokuvakehys on kodin pieniä mutta tärkeitä sisustusesineitä. Kehystetyt perhekuvat, ystäväkuvat, kunniakirjat ja muut omistajalleen merkitykselliset kuvat eivät ole hävinneet kotien sisustuksesta. Myös digiaikana kotiin kaivataan perheen tai ystäväpiirin identiteettiä vahvistavia kehystettyjä muistoja. Entisaikaan hää-, rippi- ja ylioppilaskuvatkuvat ryhmiteltiin salin seinälle, piirongin päälle tai kirjahyllyyn. Nykyisin avioparin tai ydinperheen isokokoinen yhteiskuva hallitsee usein näyttävästi olohuoneen seinää.
Suomalaisten naistenlehtien sisustusohjeissa opastettiin 1940-luvulla lukijoita liian runsaan sisustuksen ja ylenmääräisten sukuvalokuvien karsimiseen.
Kehys on kuvan reunus
Kehys reunustaa maalauksen, piirustuksen, valokuvan tai muun kuvan. Yksinkertaisin kehys koostuu neljästä puulistasta, joiden päät on viistetty ja liimattu tai naulattu yhteen. Piirustukset, grafiikka ja paperille tehdyt maalaukset suojataan paperin ja kehyksen väliin tulevalla lasilla. Lasin ja paperin väliin sijoitetaan vielä kartongista valmistettu paspatuuri (passepartout). Näin työn pinta ei hankaudu lasiin.
Kotiliesi-lehden käsityöliitteessä raumalaiskodin seinällä näkyy mahdollisimman yksinkertainen valokuvakehys, joka muodostuu neljästä nurkistaan ristiin menevästä puukappaleesta. Sen yläpuolella on laatikkomainen laivadioraama.
Perinteiset puukehykset
Perinteinen kehyksen materiaali on ollut puu. Kun kehyksen runko koostuu useammasta osasta, vaativat puuosien liittymäkohdat liitoksen. Kehyksen iän voi usein päätellä siitä, onko liitos vahvistettu kiilalla, kulmalapuilla, nauloilla tai niiteillä.
Kehys voi olla kokonaan puupintainen tai viilutettu. Koristeellisuutta kehykseen tuovat muotolistojen profilointi, kaiverretut tai koristemassoilla tehdyt koristeet ja pintakäsittely (kultaus, maalaus, petsaus).
Presidentti Lauri Relanderin muotokuvaa on myyty aikanaan arvokkaissa kehyksissä, joissa on käytetty koristeena tyyliteltyä Vapaudenristiä.
Kehys suojaa, rajaa ja luo merkityksiä
Kehys suojaa kuvaa pölyltä, lialta ja kolhuilta sekä tekee mahdolliseksi kuvan ripustamisen ja liikuttelun. Kehyksen toinen tärkeä tehtävä on rajata ja erottaa kuvattu kohde. Koska tarkoitus on kiinnittää huomio itse teokseen, kehys ei saisi olla liian silmäänpistävä. Kehyksen tulisi sopia kuvan tunnelmaan ja tyyliin. Toisaalta kovin vaatimaton kehys saattaa herättää epäilyksiä kuvatun kohteen arvosta. Kullanvärisellä tai muuten näyttävällä kehyksellä kun on viitattu perinteisesti kuvatun kohteen arvoon tai jopa pyhyyteen.
Omistajalleen pyhät ”Pikkulottain Kultaiset sanat” ovat saaneet kullanväriset kehykset.
Marja-Liisa Vartion romaani Kaikki naiset näkevät unia päähenkilö rouva Pyy on hankkinut kotiinsa abstraktin maalauksen, jossa on yksinkertaiset puukehykset. Anoppi ihmettelee teosta. Hän muistelee kaiholla Viipurissa näkemäänsä hienoa taloa ja sen tauluja:
– Muistatko sinä sen talon torin lähellä, sen yhden talon. Siellä oli kultaiset kehykset kaikissa tauluissa. Miten tuossa on vain puulista ja sekin maalaamaton?
– Mutta mummo hyvä, sanoi rouva Pyy, – Ajatelkaa nyt, jos tässä olisi kultaiset kehykset, miltä se näyttäisi. Tämähän on aivan toista tyyliä.
– Saattaa olla, sanoi anoppi, – mutta minusta kultainen kehys on kaunis
Pula-aikana valokehyksetkin tehtiin itse
Sota-aikana kehyksiä askarreltiin kotona ja tehtiin rintamalla puhdetöinä saatavilla olleista materiaaleista, kuten puusta, vanerista, puutikuista, tuohesta, kivestä ja metallista.
Puhdetyönä valmistetun puukehyksen lakkakerroksen alle on laitettu apilan- ja saniaisenlehtiä. Uniikki kehys vahvistaa kuvan sisältöä, lottakanttiini Häme-Kannaksen kanttiinilottien ystävyyttä.
Puusta ja lakatusta tuohesta valmistetussa puhdetyökehyksessä on sota-ajan kihlaparin valokuva.
Kotiliesi-lehti antoi vuonna 1941 lukijoilleen ohjeet vanerista valmistettuihin kehyksiin. Sankarivainajan valokuvakehyksen kulmakoristeeksi suositeltiin Vapaudenristiä. Muihin valokuviin sopi lilja-aihe. Maalaamattomasta puusta valmistettu suurempi kehysmalli oli suunniteltu Kotilieden kansikuvia varten. Taiteilija Martta Wendelinin suositut kansikuvat toivat edullisesti taidetta suomalaisiin koteihin.
Kotilieden ohjeet tee-se itse -valokuvakehyksiin.
Martta Wendelinin Kotilieden kansia kehystettyinä Lottakanttiinin seinälle Lottamuseossa Tuusulassa. Wendelinin kuvitukset luovat vielä nykyäänkin kotoista tunnelmaa museokahvilaan.