Sota-ajan poikkeusoloissa varsin nopeasti katosivat kauppojen hyllyiltä monet tutut mausteet kuten erilaiset pippurit, kardemummat ja kanelit. Niinpä kansaa kehotettiin, ulkomaisten mausteiden puuttuessa, viljelemään erilaisia yrttejä kuten persiljaa, tilliä ja ruohosipulia ja maustamaan ruokansa näillä kotimaisilla yrteillä.
Pula-aikana arvoonsa maustekasvina nousi muun muassa lipstikka eli liperi. Lipstikka antaa keittoihin ja liemiin pikantin makuvivahteen, mutta sitä käytettiin myös helpottamaan vatsavaivoja ja tunnettiinpa se myös lemmenyrttinä.
Lipstikka on melko helppo kasvattaa, se on monivuotinen ja hyvin pakkasta kestävä, satoisa yrtti. Kuivatusta lipstikasta tosin katoaa sille ominainen aroni melko nopeasti, joten lipstikka kannattaa käyttää heti tuoreeltaan tai pakastaa.
Ihanan tomaattilipstikkakeiton reseptin löydät täältä https://www.nostalgisetnaiset.fi/vitamiineja-talvellakin/

Tomaattilipstikkakeittoa kannattaa valmistaa kerralla reilumpi määrä, sillä siitä syntyy myös helposti ja nopeasti maukas jauhelihakastike myöhempää käyttöä varten.
Helppo jauhelihakastike tomaattilipstikkakeitosta
400 g jauhelihaa
n 1 l tomaattilipstikkakeittoa
Jauheliha ruskistetaan paistinpannulla voinokareen tai öljyn kera. Kaadetaan tomaatti lipstikkakeitto pannulle, jauhelihan kaveriksi. Sekoitetaan ja tarkistetaan maku. Tarvittaessa lisätään ripaus yrttisuolaa, mustapippuria ja basilikaa. Annetaan kastikkeen kiehuskella hiljalleen, jotta keittopohja lämpiää myös kauttaaltaan. Itse lisään kaikkiin tomaattipohjaisiin ruokiin hiukan hunajaa tai ripauksen sokeria. Pieni makealisä pyöristää tomaattipohjaisten ruokien makua. Keitto kastikepohjana on itsessään sen verran paksua, ettei tätä kastiketta tarvitse mielestäni edes tämän enempää suurustaa.
Lisää Kansallisen lottaruokaviikon reseptiikkaa www.nostalgisetnaiset.fi

