Lakkautetussa lottajärjestössä palvelleet naiset perustivat syksyllä 1944 ruokahuoltoon erikoistuneen liikeyrityksen työmaahuollon. Yksi Työmaahuollon toimialoista oli suurten yleisötapahtumien ruokahuollon järjestäminen ja Työmaahuolto olikin mukana muun muassa järjestämässä ruokailua Helsingin vuoden 1952 olympialaisissa.
”Noin 100 000 vierasta voi Työmaahuolto Oy ruokkia niissä 10 kenttäravintolassa eri puolilla Helsinkiä, jotka torstaina aloittivat toimintansa. Näiden kenttäravintoloiden käytössä on yhteensä noin 300 kenttäkeittiötä, ja henkilökuntaan kuuluu noin 2 000 henkilöä. Posliinilautasten ja -mukien lisäksi on kenttäravintoloita varten varattu n. 4 milj. pahvilautasta ja -mukia. ”

Helsingin olympialaiset vuonna 1952
Kisojen aikana suosituimmaksi ruoaksi osoittautui menekin puolesta suomalaisten perinneruoka hernekeitto, jota syötiin kenttämuonituspaikoissa yhteensä 600 000 annosta.
Hernerokka on varmasti yksi tunnetuimpia suomalaisia perinneruokia. Joulun jälkeen on monelle tullut tavaksi keittää rokkaa. Näin saadaan talteen joulukinkun luusta hyvät maut rokan liemeen ja loput kinkkulihat hyötykäyttöön.
Perinteisen hernerokan resepti löytyy Nostalgiset Naiset -blogista https://www.nostalgisetnaiset.fi/rokkaa-rokkaa/
Hernerokan kruunaa tietenkin hyvät pullakahvit. Maistuva kahvipöydän herkku syntyy helposti ja vaivattomasti kuivahtaneista vehnäsistä.

Pappilan hätävara – Pullavanukas
10 kpl Hieman kuivahtaneita pullia, korvapuustit maukkaimpia
1,5 dl Vadelma hilloa
2 Kananmunaa
2dl Maitoa/Kermaa
Viipaloi pullapalat n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Vuoraa noin 22 cm halkaisijaltaan oleva vuoka leivinpaperilla. Lado pullaviipaleet tiiviisti vuokaan. Levitä pullaviipaleiden päälle tasainen kerros vadelmahilloa. Lisää kerros pullaviipaleita hillon päälle, jälleen tiiviisti latoen. Toista kerroksia, kunnes vuoka on täysi tai niin korkea kun vanukkaasta haluat. Sekoita kulhossa 2 dl maitoa/kermaa sekä kananmunat tasaiseksi massaksi. Kaada munamaito seos vuokaan pullaviipaleiden päälle. Paista 160 asteisessa uunissa n.3o minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.
Lisää lottaruokaviikon reseptiikkaa www.nostalgisetnaiset.fi