On taas tullut se aika vuodesta, kun Nostalgiset Naiset kiittävät lukijoitaan kuluneesta vuodesta. On tullut aika toivottaa Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta! Ensi vuonna Nostalgiset Naiset -blogissa on luvassa arjen ilmiöitä ja naisen elämää sadan vuoden takaa. Tervetuloa jälleen vuonna 2018 viihtymään kanssamme!
Joulu 1941 – Kenttälottien luona
Suuri kirkas, pääkaupungista tuotu joulutähti kiinnitetään kuusen latvaan, oksille ripustetaan tinapaperisuikaleita, pöydillä on joulukoristeita, ja sali jää odottamaan vieraitaan. Aattona he tulevat. Yksikkö toisensa jälkeen viettää täällä joulujuhlaansa, ja ensimmäisen kerran kaikuu salissa jouluvirsi. Poikien kokoontuessa jouluaterialleen lähdemme kiertelemään etulinjan lottien luokse. Heidän täytyy saada tuntea, että heitä muistetaan joulukiireittensä keskellä.
Mitään ei näy ja kuitenkin täällä parhaillaan joulusaunat lämpiävät, kuusia koristellaan, ja jossakin kajahtaa jo joululaulu. Kuin saduissa avautuu eteemme valaistuja, lämpimiä korsuja, joissa kaikki on valkeaa ja puhdasta. Valkealla seinällä kimmeltää kultaisia tähtiä, hohtavan kirkas enkeli puhaltaa torveensa ja kultaisin kirjaimin piirtyvät tähtimaailman sanat: ” Kunnia olkoon Jumalalle.”
Kuva: Sa-kuva / Joulupukki on pistäytynyt korsuun Kannaksella vuonna 1941
Pistäydymme miehistön joulujuhliin. Joulupukki toivottaa meidät tervetulleiksi ja ehdimme parhaiksi mukaan miesten hartaana laulamaan jouluvirteen. Lotat ovat täälläkin tehneet parhaansa. Kuusi seisoo koristeltuna nurkassa, on lämmintä, kynttilät palavat, tuntuu aivan kuin lapsuuden joululta. Jälleen olemme miehistökorsussa. Joulupukki on käynyt. Ketään ei ole unohdettu. Miehet lepäilevät, joku lukee, joku katselee uudelleen pakettinsa sisältöä, katse hyväilee jokaista esinettä. Ne ovat tuoneet lämpimän viestin kotoa ja kotiseudulta, sieltä entisestä maailmasta, joka nyt tuntuu kuin unelta, siitä maailmasta, joka siirtää ajatukset väkisinkin lapsuuteen.
Teksti: Aino Valkama
Kuvassa Aino Valkama oikealla Syvärannan Lottaopiston edessä.
Aino Valkama syntyi Jalasjärvellä 15.1.1894. Aino Valkama suoritti Lapualla oppikoulun.
Vuoden 1918 helmikuussa Aino Valkama sisarineen lähti muutamien muiden Jalasjärveläisten nuorien naisten kanssa rintamalle, seuraten muonittajina valkoisia joukkoja Ruoveden rintamaosalla Vilppulasta Viipuriin. Aino Valkama oli myös mukana, kun kaatuneita laitettiin arkkuihin ja lähetettiin kotiseudulle haudattavaksi.
Aino Valkama oli Kurikan Lotta Svärd paikallisosaston perustajajäsen ja sihteeri. Myöhemmin hän työskenteli kotipitäjänsä Jalasjärven paikallisosastossa. Vuonna 1932 Aino Valkama suoritti Keskusjohtokunnan neuvojakurssin ja työskenteli sen jälkeen lottaopettajana sekä vuodesta 1933 alkaen kanslianeuvojana.
Vuonna 1935 Keskusjohtokunnan keräysjaosto palkkasi neuvojakseen Aino Valkaman, jonka johdolla järjestettiin piiri- ja osastokohtaisia koulutustilaisuuksia. Vuosina 1938-1944 Aino Valkama hoiti Lottajärjestön Keskusjohtokunnan valistussihteerin tehtäviä.