Elintarmomme on tähän aikaan vuodesta, jolloin luonto vielä nukkuu syvää talviuntaan, kaikkein heikoimmillaan. Päivät tosin jo pitenevät, mutta auringolla ei ole vielä elähdyttävää voimaansa ei luontoon, eikä meihin. Kesällä kerätty elintarmomme ja -uskalluksemme on ehtymäisillään.
Mutta yksi lohdutus meillä ainakin on kaikilla, se tieto, että sumusta, harmaudesta ja kylmyydestä huolimatta nyt kuitenkin lähestyy lämmin vuodenaika. Tämä auttaa meitä kestämään talven viimeiset kuukaudet.
Nyt juuri meitä kuitenkin uhkaa influenssa, joka aina kevättalvella lievemmin tai ankarammin muodoin pyrkii lisäämään väsymystämme ja vähentämään työkykyämme. Voimmeko sitten torjua tämän vaarallisen vuodenajan tautia? Kyllä vaan, voimme tehdä paljonkin influenssan torjumiseksi…
Muutamia kotiväenkin käytettävissä olevia tehokkaita ja yksinkertaisia keinoja tässä mainittakoon. Kun tiedämme, että influenssa on tarttuva tauti, on ensimmäinen tehtävämme pitää omaistemme ja oma ympäristömme mahdollisimman bakteerittomana. Meidän tulee välttää suuria väenkokouksia. Huonosti tuuletetut julkiset huoneistot, elokuvat yms. tarjoavat lukemattomia tartuntamahdollisuuksia. Busseissa, junissa ja raitiovaunuissa, yleensä kaikkialla, missä tapaamme aivastavia ja yskiviä lähimmäisiä, on syytä kääntää heille selkänsä!
Toinen tehtävämme on influenssakaudella lisätä vastustuskykyämme. Tämän teemme helposti huolehtimalla henkilökohtaisesta terveydenhoidostamme säännöllisin toimenpitein. Tärkeätä on nukkua kylliksi, hyvin tuuletetussa huoneessa. Ihoa karaistaan päivittäin viileillä pesuilla. Ravinnontarvettamme tyydytetään käyttämällä runsaasti raakaravintoa (porkkanat ja lantut korvaavat hyvin lämpimimpien maiden kalliimpia hedelmiä.
Yhtä tärkeää kuin on olla rekimatkoilla lämpimästi peitetty, yhtä tärkeää on urheilua ja kävelyä varten pukeutua vaatteisiin, jotka ovat kyllin kevyitä, mutta aineksesta, joka suojelee kosteudelta ja kylmältä; meidän ilmanalassamme on villa sopiva aines.
Varsinkin juuri kevättalvella emme tavallisesti oikein pysty arvostelemaan objektiivisesti itseämme ja tilannettamme. Ammumme helposti yli maalin, ja saamme sitten jälkeen päin parannella sitä, että jännitimme jousen liian kireälle. Jos tunnemme jo kevätväsymystä, emme saisi ottaa itsellemme ylimääräisiä tehtäviä. Jättäkäämme ne, mikäli mahdollista kesäksi, jolloin elinvoimamme on vahvimmillaan.
Kotiliedelle kirjoittanut ylihoitajatar Elsa Åberg. Julkaistu Kotiliesi No 3 vuonna 1936