Miten meidän sitten on järjestettävä kahvikestimme niin, että ne ovat kohtuulliset että ”hienot” nykyisen katsontakannan mukaan? Vastaus on hyvin yksinkertainen: tarjoamalla vain muutamia leipälajeja, mutta muistaen, että sekä niiden että kahvin tulee ehdottomasti olla hyvää ja ensiluokkaista.
Tarjoilu
Meillä Suomessa on perinteisesti ollut tapana tarjota vehnäleipää kahvikesteillä. Monille on juuri vehnäleipä parhainta herkkua kahvipöydän antimista ja tuntuisi hyvin tyhjältä, ellei sitä tarjottaisi. Sitähän toki voimme vaihdella käyttämällä erilaisia mausteita ja muuttamalla sen muotoa, niin ettei tarjoilumme noudata aina samaa kaavaa ja käy tylsäksi. Vaihteluna mainittakoon perinteiset viipaleiksi leivotun pitkon sijaan pienet pullat, sarvet, wienerleivät, munkit, briochit yms.
Kahvipöydän pikkuleivät tulee valita huolellisesti. Hyvin suunnitellussa kahvipöydässä tulee kysymykseen vain pari kolme eri lajia. Niiden suhteen voi pitää väriä erityisesti silmällä niin että on sekä vaaleita että tummia tarjolla, koska pöytä sen kautta saadaan hauskemman näköiseksi.
Helpot ”pikapullat”
3 dl maitoa
30 gr hiivaa
100 gr sokeria
100 gr margariinia
kardemummaa
1 muna
1 keltuainen
vehnäjauhoja
Taikina valmistetaan kuten vehnäleipätaikina ja maustetaan viimeiseksi appelsiinimarmeladilla. Jätä taikina melko löysäksi. Taikinaa laitetaan pieniin voideltuihin 5 cm:n korkuisiin briochivuokiin tai vastaaviin, mutta vuoka täytetään vain puolilleen. Pikapullat kypsennetään vuoissaan ja kylmänä kuorrutetaan tomusokerivesikuorrutuksella.
Pursotinvannikkaat
285 gr margariinia
210 gr sokeria
1 muna
50 gr mantelirouhetta
425 gr vehnäjauhoja
Margariini hierotaan vaahdoksi. Siihen lisätään muna, mantelirouhe sekä sokeri ja jauhot. Painetaan pursottimen läpi vannikkeiksi tai ässän muotoon ja kypsennetään kauniin vaaleiksi kohtalaisessa uunin lämmössä.
Koristelu ja tunnelma
Kahvipöydällä näyttää valkea liina aina hauskimmalta ja siisteimmältä. Jos se on ompelein ja pitsein sievästi kirjottu on se sitäkin kauniimpi. Pöydän koristeena ovat kukat hauskimmat ja niiden lisäksi onnistuneet, hyvältä tuoksuvat ja kauniisti tarjolle laitetut kahvileivät. Hauskimmalta ja siisteimmältä näyttää, jos kukin laji pannaan omalle vadilleen.
Kuva: Sa-kuva, Kauppalan talon emäntä kestitsee vuonna 1941 evakkoemäntiä Oitissa.
Tällaiset kahvikestit iloisen ystävällisen emännän luona saattavat olla mitä hauskimpia. Kahvi saa tavallisesti puheen hyvin vilkkaaksi antaen sille toisinaan hiukan epämiellyttävänkin suunnan. Kutsujen järjestäjän tehtävänä on silloin koittaa luovia se hienosti ja huomaamatta uusille väylille ja urille, eksiä puheenaihe, josta jokainen saattaa hyötyä ja kehittyä. Silloin tuntee jokainen lähtiessään saaneensa pöydän hyvien antimien lisäksi myöskin jotakin sellaista, joka on pysyvää ja jolla on henkistä arvoa. Tässäpä se on, onnistunut resepti, hyvien kahvikestien järjestämiseen!
Lähde: Lotta Svärd -lehti No 4 vuodelta 1930 (teksti: Tyyne Alanko)