Jalkojemme kunto vaikuttaa vointiimme ja mielialaamme enemmän kuin luulemmekaan. Mutta monesti kiinnitämme huomiotamme jalkojemme kuntoon vasta sitten, kun ne itse huomauttavat hoitamattomuudestaan, kun jalat iltapäivisin alkavat tuntua painavilta ja kun pitkähköt kävelymatkat aiheuttavat kipuja jalkapohjiin ja sääriin.
Sopivilla liikkeillä jalat pysyvät pehmeämpinä ja vaivat häviävät nopeammin, jos päivittäin suoritetaan joitakin harjoituksia, väittävätpä muutamat, että monessa tapauksessa on lyhytkin hoito tepsinyt hyvin kipeytyneisiin jalkoihin.
Ensiksi on huolehdittava siitä, että nilkat ja varpaat saavat tarpeeksi liikuntaa. Päivittäin on syytä suorittaa nilkkojen pyörityksiä, koukistuksia, ojennuksia ja sisäänkiertoja sekä varpaiden koukistuksia, ojennuksia ja loitontamisia, mikäli se on mahdollista.
1: Varpaita ja nilkkoja pyöritellään, koukistellaan ja ojennellaan päivittäin
2: Varpaillakäynti varpaat suoraan eteenpäin suunnattuina vahvistaa jalan lihaksia. Sulkuasento, varpaille nousu, varpailla käyntiä polvet suorina ja jalkaterät suunnattuna suoraan eteenpäin.
3: Jalkakaarta kohottavia asentoja
4: Käynti jalan ulkosyrjällä on latuskajaloille terveellistä
Ennen kaikkea on luovuttava tavasta kävellä jalat ulospäin. Varpaat on käydessä suunnattava ainakin suoraan eteenpäin ja välillä on erittäin terveellistä harjoitella käyntiä varpaat sisäänpäin ja sijoittaa tällöin ruumiin paino etupäässä jalan ulkosyrjälle.
Lämpimät jalkakylvyt ja hieronta lieventävät kipua ja arkuutta, mutta vain liikkeillä voidaan suoranaisesti vahvistaa niitä kudoksia, joiden heikkous on ollut syynä jalkavaihoihin.
Kotiliedelle kirjoittanut: Tohtori Saima Tawast-Rancken / julkaistu Kotiliedessä No 11 vuonna 1935.