Kaalilla on kautta aikojen huomattava merkitys terveellisessä ruokavaliossa, sillä se on tärkeä C-vitamiinin lähde ja monet tutkimukset ovat todenneet, että kaalilla on erilaisia terveysvaikutuksia sen sisältämien yhdisteiden takia. 1930-luvun alku oli laman ja puutteen aikaa, joten kaalin nauttiminen oli kannattavaa, sillä se sisältää runsaasti kivennäisaineita ja vitamiineja, jotka sopivat puutostilojen ennaltaehkäisyyn.
Kuva: Sa-kuva / Kansakoululapset istuttamassa kaalia lavoihin, Kuittinen 1942
Vaikka vihannesten käyttö 1930-luvulla oli niukkaa, kaalin siemeniä monilla tiloilla tuotettiin itse ja sitä viljeltiin erityisesti Etelä- ja Lounais-Suomessa. Kaalin hyvä säilyvyys perustuu yhdisteisiin, jotka suojaavat kasvia taudeilta ja tuholaisilta. Nämä yhdisteet tulevat kaalikasvien rikkipitoisista glukosinolaateista sekä niiden hajoamistuotteista, jotka myös antavat kaalikasveille ominaishajun ja -maun.
Kuva: Sa-kuva / Kaalia myynnissä Kemin torilla vuonna 1944
Kaalia on käytetty kansanlääkinnässä muun muassa lievittämään päänsärkyä ja reumaattisia vaivoja. Koska kaalilla on bakteereita ja viruksia tuhoava vaikutus, sitä on myös käytetty tulehdusta hoitavina ihokääreinä turvotuksissa ja venähdyksissä.
Hapankaalia valmistetaan vanhan säilöntätavan mukaan eli suolaamalla joko raastettua valkokaalia tai kurttukaalia. Hapankaalin maitohappobakteerit pilkkovat käymisprosessin aikana erilaiset sokerit maitohapoksi, jotka vaikuttavat suotuisasti suoliston mikrobikantaan. Hapankaali sisältää myös runsaasti C-vitamiinia, joka auttaa rasittunutta ihoa palauttamaan normaalin happamuutensa sekä osallistuu kollageenien sidekudoksen muodostumiseen.
Haavansidos kaalista
- Muutamia kurttu- tai lehtikaalin lehtiä (mieluiten uloimpia)
- Sideharsotaitos
- Sideharsorulla
- Huuhdo kaalinlehdet huolellisesti kylmässä vedessä ja kuivaa ne talouspaperilla.
- Aseta lehdet puhtaalle leikkauslaudalle ja muokkaa ne kaulimella pehmeiksi ja taipuisiksi.
- Peitä haava pehmitetyillä kaalinlehdillä
- Aseta sideharsotaitos ja sido lopuksi sideharsolla
- Anna siteen olla paikoillaan yön ajan ja poista se aamulla
- Toista käsittely tarvittaessa. Kun haava on alkanut parantua, se saa olla ilmakuiva. Muista, että yhtä kaalinlehtikäärettä voi käyttää vain kerran. Herkkäihoiset voivat saada ihoon rakkuloita, jos kääre on paikoillaan liian pitkään
Teksti: Laurean ammattikorkeakoulun estenomiopiskelijat
Lähteet :
Mestarikustannus Oy:n julkaisema keräilysarja Hyvinvointia luonnosta
Keräilysarja Hyvinvointia luonnosta, ryhmä 8 kortti 47
Haavansidos kaalista: (Lähde: Mestarikustannus Oy:n julkaisema keräilysarja Hyvinvointia luonnosta, ryhmä 8 kortti 33)
Haastattelu: Soile Kortelainen, syntynyt vuonna 1936