1900-luvun alun suomalaisessa mainonnassa ei vielä näy ulkomaalaisia vaikutteita. Muualla maailmassa alettiin jo vähitellen uskoa vahvaan visuaalisuuteen eli kuvan voimaan. Meillä mainonta oli tekstipainotteista ja tyypillisin visualisointi esitti ihmistä tai ihmisiä. Suomessa mainostoimistojen kultakausi alkoi 1910-luvulla. Mainospiirrosten kysyntä kasvoi valtavasti vuosisadan alussa. Ensimmäinen maailmansota keskeytti mainonnan kehityksen kun tuotteista, joita mainostaa oli ulkomaantuonnin vaikeutumisen vuoksi pulaa.
Myös hajuvesien mainonta on muuttunut merkittävästi 1930-luvulta. Tässä esimerkki mainoksena Teknon Toilette eau de colonge vuodelta 1930 ja Rogue by Rihanna 2015. Kotilieden mainos on painetusta lehdestä, ja Rogue on internetmainos. 1930-luvulla hajuvesi mainoksia oli lähinnä lehdissä. Nykyisin hajuvesiä voidaan mainostaa lehtien lisäksi internetissä, sosiaalisessa mediassa, blogeissa ja televisiossa.
Kotilieden mainos Teknon Toilette eau de colonge on koko sivun kokoinen, väritön ja se sisältää kuvan lisäksi pitkän tekstin. Rogue by Rihanna on taas internetmainos, värillinen ja lähes tekstitön Nykypäivän hajuvesi mainoksissa väreillä on todella suuri merkitys. Niillä pyritään luomaan erilaisia tunnelmia. Roguen mainoksessa esiintyy Rihanna hyvin vähissä vaatteissa. Nykyisin se on aivan normaalia, mutta 1930-luvulla sitä olisi varmasti katsottu pahalla. 1930-luvulla naisella oli vahva rooli kodin hengettärenä. Itsenäisiä ja ”holtittomia” naisia ei katsottu hyvällä. Nykyään sukupuolirooleja on vaikea määritellä.
Teknon Toilette eau de colongen mainoksessa on käytetty kuvan lisäksi tekstiä. Fontti on todella pientä ja teksti on pitkä. Nykypäivänä teksti katsottaisiin liian pitkäksi, sillä kiireiset ihmiset eivät jää lukemaan pitkiä mainostekstejä. Siispä mainos ei toimisi enää tänä päivänä, toisaalta mainosta on nykylukijana hauska lukea esim. ”Liisasta tuntuu, että hänkin on nyt iso ihminen, kun hän saa peilipöydälleen aivan oman suihkupullon ja siihen äidiltä hienoa eau de colognea.”
Kotilieden mainoksessa on aivan tavallinen nuori nainen, johon oli sen ajan nuorilla naisilla helppo samaistua. Mainos uskotteli, että sinäkin voit saada itsellesi tämän hajuveden joululahjaksi. Roguen mainoksessa taas on julkisuudenhenkilö, laulaja Rihanna. Nykyään on yleistä käyttää julkisuuden henkilöitä, sillä nuoret ihailevat suuresti laulajia, näyttelijöitä ja bändejä.
Molemmissa mainoksissa keskeistä on tunnelma. Kotilieden mainos ajoittuu jouluun ja tekstissä onkin tavoiteltu lukijoita ostamaan hajuvesi joululahjaksi. Mainoksessa kirjoitetaan lahjansaajan riemusta, mikä välittää hyvän tunnelman. Roguen internetmainoksessa taas tunnelma luodaan kuvalla. Siinä ei ole lainkaan tekstiä hajuveden nimen lisäksi, mutta siitä välittyy kuva hyvinvoivasta, menestyvästä naisesta julkisuudenhenkilön avulla.
Teksti: Laurean ammattikorkeakoulun estenomiopiskelijat
Lähteet:
Kotilieden joulu, 1930, s9
Rogue by Rihanna viitattu 20.11.2015
Kuva:
Kuva:
http://www.thisbusylife.com/wp-content/uploads/2012/05/WomanReading.jpg
Kuva: