Useimpina vuosina pienten avomaan kurkkujen sato on ollut niin runsas, että hinnasta on muodostunut tavattoman halpa. Miksi emme siis niistä itse valmistaisi herkullisia maustekurkkuja? Maustekurkkuja voi kukin tehdä itselleen mieleisellä reseptillä. Sen olemme kuitenkin huomanneet, että ne kurkut, joissa väliaineena on käytetty mustaviinimarjan lehtien asemasta tammen lehtiä tai kirsikan lehtiä, ovat maukkaampia ja ne kurkut joihin suolavesi kaadetaan kiehuvana kestävät ”ratisevan” kovina, jota vastoin ne, joihin vesi kaadetaan kylmänä pysyvät kyllä kovina, mutta eivät raksahtele hampaissa pureskeltaessa yhtä mukavasti.
Mamin suolakurkut
Pestyjä kurkkuja liotetaan suolavedessä yhden yön yli, jonka jälkeen valutetaan. Suolausastiaan lisätään makua antamaan mustaviinimarjan lehtiä, 5-6 kappaletta piparjuuren paloja, muutama valkosipulin kynsi, 1/2 ruokalusikallista sinapin siemeniä, noin 10 kappaletta valkopippureita, runsaasti tuoretta tilliä.
Merisuolaa tulee 1/2 dl yhtä vesilitraa kohden. Kun suola on sulanut, kaadetaan suolavesi koko ”höskän” päälle.
Resepti: Lottamuseon kokoelmat