Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Ylellisen hartiahuivin työohje vuodelta 1932

Hartiahuivi I

Lämmin hartiahuivi on aina tarpeen, ellei sitä käytetä lämmikkeenä, niin käytetään sitä somistuksena. Tämän ylellinen hartiahuivi valmistuu seuraavaan tapaan: Verkkovirkkuu aloitetaan kuten työpiirros osoittaa puolikuun suoran sivun keskikohdalta, missä ensimmäiset 5 verkkosilmukkaa virkataan yhteen ainoaan suurempaan silmukkarenkaaseen. Jokainen verkkosilmukka on virkattu 4:stä ketjusilmukasta lukuun ottamatta piirroksessa näkyviä pienempiä verkkosilmukoita, jotka ovat nk. ”lisäsilmukoita”, niissä virkataan ainoastaan 3 ketjusilmukkaa. Näiden lisäsilmukoiden avulla kaarretaan hartiahuivin muoto haluttuun puolikuun muotoon, ja virkataan lisäsilmukoita huivin verkkoon aina sen mukaan kuin liinan kaartaminen sitä vaatii, sekä mieluummin kulloinkin siten, etteivät ne tule olemaan edellisessä kerroksessa olevan lisäsilmukan päällä, koska tällöin helposti muodostuu kulmauksia. Puolikuun suuruus tehdään mielen mukaan.

Hartiahuivi työohje

Reunassa olevat ympyrät virkataan erikseen siten, että pieneen ketjusilmukkarenkaaseen virkataan korkeita yksinkertaisia pylväitä, joissa lanka kierretään yhden kerran neulalle. Jokainen pylväs venytetään n. 2 1/2 cm:n korkuiseksi ennen kuin lanka vedetään pylvään läpi. Tällaisia korkeita pylväitä virkataan ensimmäiseen kerrokseen 27kpl. Sekä toinen että kolmas pylväskerros virkataan samoin korotetuin pylväin, toisessa kerroksessa kiinnitetään jokaiseen kiinnityssilmukkaan 2 pylvästä ja kolmannessa pylväskerroksessa joka toiseen kiinnityssilmukkaan 2 pylvästä.

Näissä puoliympyröissä virkataan jokainen kerros eri värisestä langasta. Ympyrän valmistuttua virkataan sen reunaan verkkosilmukoita 1 kerros samalla langalla ja tavalla kuin huivin pohjavirkkuussakin.

Tämän jälkeen kiinnitetään ympyrät liinan reunaan verkkovirkkuulla siten, että virkataan 2 ketjusilmukkaa ja kiinnitetään ne huivin reunassa olevaan verkkosilmukkaan, jälleen 2 ketjusilmukkaa, jotka kiinnitetään ympyrän reunassa olevaan verkkosilmukkaan. Sen jälkeen kun kaikki (10) ympyrät on täten kiinnitetty, täytetään mahdollisesti ympyröiden väliin syntyneet aukeamat solmimalla verkkosilmukoita toisiinsa kiinni, sekä virkataan huivin alareunaan vielä yksi verkkosilmukkakerros, johon hapsut solmitaan.

Huivin suora sivu eli niskapuoli vahvistetaan kahdella tai kolmella kerroksella kiinteitä silmukoita. (Ympyröiden lukumäärä voi myöskin olla pienempi, riippuen huivin suuruudesta.)

Hartiahuivi IV

Lähde: Lotta Svärd -lehti No 1 vuodelta 1932

 

Yksi vastaus Ylellisen hartiahuivin työohje vuodelta 1932

  • Lankana käytettiin Novitan Nalle-lankaa ja virkkuukoukun numero oli 3. Hyvä idea tuo virkkauskurssi museolla. Yritämme saada järjestetyksi sellaisen:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *