Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Voimajuoma flunssaiselle…

Flunssakausi jyllää näin talvisaikaan kiivaimmillaan. Onneksemme apuja löytyy vanhoista hyvistä mummon aikaisista reseptikätköistä. Aijalta kun antibiootit ja flunssalääkkeet olivat tuntemattomampia asioita ja parasta lääkintää olivat sipulimaito ja flunssan karkoitusjuoma.

Omasta lapsuudesta muistan hyvinkin jos iltasella erehtyi valittelemaan mummolle, että kurkku on vähän kipeän tuntuinen, tuskin voi huomenna kouluun mennä. Lopputulemana nopea ihmeparantuminen, kun mummo ehdotti keittävänsä vaikkapa parantavan sipulimaidon, että pöpöt kaikkoaa. Silloin se pienen ihmisen mielestä oli niin pahaa, että pelkkä ajatuskin paransi orastavan sairauden tuntemuksista.

Entisaikaan talven kuukausina hyödynnettiin puutarhasta kesällä kerättyä satoa myös kotihoidollisessa lääkinnässä. Kaikki luonnosta ja puutarhasta löytyvä syötäväksi kelpaava kerättiin tarkasti talteen. Puutarhan ja villiyrttien sato taipui näinollen moneen käyttöön kasvukauden jälkeenkin. Iloksenne jaan yhden variaation hyväksi havaitusta parantavasta yrttijuomasta.

Flunssan karkoitusjuoman ohje:

1 l vettä

1 suuri keltasipuli

6 reilun kokoista valkosipulin kynttä

3 cm palanen inkivääriä

nippu mustaherukan lehtiä tai

3 rkl kuivattua lehteä

4 nokkosen vartta, lehtineen kaikkineen tai

3 rkl kuivattua rouhetta

3 rkl hunajaa

ripaus rouhittua musrtapippuria

Keitä vesi, lisää nokkonen. Keitä 10min. Pilko sipulit paloiksi, lisää keitinveteen ja keitä lisää n 5 min. Paloittele inkivääri, lisää herukan lehtien kanssa kattilaan ja keitä vielä hetki. Lisää mustapippuri ja hunaja, sammuta liesi ja aseta kattilaan kansi. Jätä lieden jälkilämpöön hautumaan rauhassa toviksi. Siivilöi suureen mukiin ja nauti juoma mahdollisimman kuumana.

Aurinkoista ja flunssavapaata talvenaikaa toivotellen, Museokahvila Lottakanttiinin emäntä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *