Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Vitamiineja talvellakin…

TomaattikeittoMutta vitamiinipitoinen ruoka tulee kalliiksi talvella, sanotaan. Silloinhan tarvitaan niin paljon tuoreita vihanneksia ja hedelmiä! Mutta eihän esimerkiksi kaali tule kalliiksi. Tuo valkoinen keräkaali on aivan erinomainen, vitamiinipitoinen ravintoaine. Sitä ei pidä yhtään halveksia. Ja se jos mikä on lisäksi halpaa. Mutta on muistettava, että keitettäessä kaali menettää noin 90% vitamiinipitoisuudestaan. Kaali tulee siis syödä raakana. Ja siitä tuleekin oikein erinomainen talvisalaatti, jota kun ensin totuttelee syömään, alkaa himoita niin, ettei ilman voisi olla.

KaaliRaaka kaali on siis oivallista talviruokaa. Entä sitten helposti saatavilla olevat porkkanat, punajuuret, sipulit ja lantut? Erinomaista! On vain taasen huomattava, että mitä kauemmin niitä keitetään, sitä vähemmän niissä on vitamiineja. Nyt on kuitenkin syytä huomata, että muutamat vihannekset, joista tärkeimmät ovat tomaatti ja pinaatti, säilyttävät vitamiinipitoisuutensa sekä keitettäessä että kuivattaessa. Kesän tullen on siis syytä muistaa kuivata runsaasti pinaattia. Se on sekä rauta- että vitamiinipitoisuutensa vuoksi kaikkein paras ravinto.

Muuten on huomattava, että juuri C-vitamiini (appelsiinit, sitruunat, salaatit, kaalit) kärsivät eniten keittämisestä. Maito sisältää runsaasti A-vitamiineja, joita voidaan pitää jonkinlaisena suojana kurkku-, nenä-, keuhko- sekä silmätauteja vastaan.

appelsiiniB-vitamiinia on viime aikoina tutkittu kovasti. Sitä väitetään nykyisin älyä antavaksi. Joka tapauksessa se on välttämätön elämän ylläpitäjä. Sen puutteesta seuraa esimerkiksi tavallinen ruokahaluttomuus. Hiiva, porkkanat, perunat, kaali, sipuli, mantelit, pähkinät, appelsiinit ja sitruunat sisältävät paljon B-vitamiinia. Lisäksi on mainittava erinomaisen tärkeä D-vitamiini ja kun auringonvalo on näin talvella hyvin niukkaa, on siis tarpeen vaatiessa turvauduttava kalanmaksaöljyyn.

Mutta lopuksi on pieni varoitus paikallaan. Kun vitamiinihuuto alkoi kaikua kautta maailman, alkoivat myöskin vitamiineja sisältävät patenttirohdot löytää tiensä maailman markkinoille. Ja niitä on alkanut virrata meidänkin maahamme. Tässä on varsinkin se paha puoli, että näiden rohtojen ilmoittajat tavaraansa kaupitellessaan peloittavat yleisöä kertomalla hirveitä tarinoita vitamiininpuutteen aiheuttamista vaaroista. Silloin on hyvä muistaa, että tavallista, monipuolista ruokaa syövän ei kannata olla huolissaan. Nyt talvella on erityisesti huolehdittava ruuan vaihtelevuudesta.

Seuraavassa Lottakanttiinin emännältä pari vitamiinipitoista, mainiota ruokaohjetta.

PinaattiPinaattilaatikko 4 hlö (L,G,munaton)

300 g pakastettua pinaattia tai kuivattua pinaattia

200 g porkkanaa

200 g palsternakkaa

4-5 dl ruokakermaa

3 dl riisiä (käy mikä riisi vain)

1 rkl kasvisliemijauhetta

ripaus valkopippuria

½-1 tl yrttisuolaa

Keitä riisi kypsäksi. Sulata pinaatti jos pakasteena, silppua pinaatti jos käytät tuoretta. Raasta porkkanat ja palsternakat. Laita kermaa ja juustoa lukuun ottamatta kaikki ainekset voideltuun paistovuokaan ja sekoita hyvin, tasoita pinta ja tarkista vielä maku. Lisää ainesten päälle kerma ja juustoraaste. Paistetaan 175 asteisessa uunissa noin 45-55 min, kunnes ainekset kypsyneet, neste imeytynyt ja pinta kauniin kullanruskea.

TomaattiTomaatti-lipstikkakeitto 4 hlö (L,G)

1,4 l tomaattimurskaa

3,5 dl vettä

300g varsiselleriä

100 g sipulia silputtuna

½ dl kasvisliemijauhetta

½ tl valkosipulimurskaa tai

2 kynttä silputtuna.

½ tl basilikaa

1 tl lipstikkaa

1 rkl sokeria tai hunajaa

yrttisuolaa maun mukaan.

 

Kaikki ainekset kattilaan kiehumaan. Keitetään kypsäksi välillä sekoittaen. Soseuta keitto ja tarkista maku. Tarvittaessa lisää ripaus yrttisuolaa.

Tekstilähde: Kotiliedelle kirjoittanut sairaanhoitajatar Kyllikki Pohjola. Julkaistu Kotiliesi No 5 vuodelta 1931

Kuvat: https://pixabay.com/fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *