Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Uunijuustoa

Liekö pimenevät ja viileät syyskelit saaneet haikailemaan uunijuustoa. Tai uunijussia, juhannusjuustoa, vasikantanssia; nimet joilla herkkua myös kutsutaan. Selkeästi muistot tulevat vuodenaikaan liittyen, kun mieli yhdistää lehmien syyspoikimisten aikaan tämän mieliteon. Siihen vuosikymmenten takaiseen aikaan, kun vielä itsellänikin lypsykarjaa oli.


Ei ollut silloin pulaa ternimaidosta, eli lehmän ensimaidosta, joka lypsetään poikimisen jälkeen vasikan juotavaksi. Toki vasikka itse myös saa syödä maitoa suoraan emästään, muttei tuo pieni poloinen jaksa kaikkea juoda, niin siitä riitti hienosti lypsettäväksi kotikäyttöönkin.

Ternimaidosta tekeminen oli vieläpä helppoa, ei tarvinnut kuin 1 l ensimaitoa ja 1 l tavallista tankkimaitoa. Maitoseos uunivuokaan, muutama voinokare päälle ja vuoka leivinuunin hellään jälkilämpöön tunniksi paistumaan pinnaltaan kullankeltaiseksi.

Tätä niin sanottua ”vahvaa” ternimaitoa sai lypsettyä parina ensimmäisenä päivänä. Seuraavilta lypsykerroilta laihemmasta ternimaidosta sai tehtyä aivan mahtavia lettuja, pannukakkua tai sämpylöitä. Kananmunaa ei tarvinnut ollenkaan.

Mitäpäs sitä nyt keksisi tilalle lehmätön ihminen? Liki kaikki ystävätkin ovat lopettaneet lypsykarjan pidon. Tuusulassa ei tänä päivänä ole maitokarjatiloja  kahta enempää, vai onko enää senkään vertaa. Ternimaitoa toki saattaa löytää isompien markettien pakastealtaasta tai tilamyymälöistä. Ei ole helpoin tehtävä saada käsiinsä kunnollista uunijuuston pääraaka-ainetta. Mutta ei anneta asian mieltä mustuttaa, onhan noita ennenkin korvikkeita keksitty.

Ihanan samankaltainen lopputulema syntyi uunijuustoa maitojauheesta tehtäessä. Maitojauheen maku ei tullut läpi paistoksesta, kuten ensin pelkäsin. Aivan aidon veroinen ei tienkään, mutta hurjan hyvä kopioksi. Erinomaisen maukasta lämpöisenä suoraan uunista, ja päälle vielä kun ripsauttaa kanelia ja sokeria. Mainiosti tätä voi tarjota juhlavampanakin jälkiruokana esimerkiksi lakka -tai vadelmahillon kera.

Uunijuusto ilman ternimaitoa.
Voitele noin 1 litran vetoinen uunin kestävä vuoka.
Sekoita kaikki raaka-aineet kulhossa hyvin sekaisin.
7 dl kylmää vettä
5 dl maitojauhetta
2 kananmunaa
½ tl suolaa
Kaada seos voideltuun vuokaan.
Laittele pinnalle muutamia voinokareita.
Paistetaan miedolla lämmöllä hissukseen, noin 160 asteessa uunin keskiosassa tunnin verran, kunnes juustomassa hyytynyt ja pinta saanut kauniin kullanruskean värin.

Ja sitten herkuttelemaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *