Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Uudenvuoden juhlat sairasjuna Joosepissa

Kuva: Sivu lääkintälotta Irja Koljosen päiväkirjasta uudenvuoden aattona 1942. (Lottamuseon kokoelmat)

Irja Koljonen työskentelin jatkosodan aikana lääkintälottana sairasjuna Joosepissa. Sairasjunat kuljettivat haavoittuneita rintamalta Sisä-Suomen sairaaloihin. Junissa lääkintälotat olivat lääkäreiden ja sairaanhoitajien apuna: he auttoivat haavoittuneiden hoitamisessa, ruoan jakelussa ja siisteyden ylläpidossa. Sairasjunassa oli lähes 50 työntekijää, jotka elivät ja työskentelivät tiiviisti yhdessä. Junan väki oli ikään kuin perhe, jossa jaettiin arjen ilot ja surut sekä sota-ajan raskaus. Irja Koljonen piti lottavuosinaan päiväkirjaa, jonne on myös tallennettuna muisto uudenvuoden vietosta sairasjunassa.

Torstaina 31.12. 1942

Viimeinen päivä jäljellä – niin tätä vuotta. Surullista että se taas loppuu. Aika kuluu, vuodet vierivät, pian minäkin huomaan olevani vanha, mihin voin ennättää nyt elämäni parhaina vuosina. Kolme viimeistä vuotta tänä murroskautena, ne ovat vierähtäneet aivan huomaamatta. Niin kuluu ihmislapsen elämä – niin joskus tulee eronhetki tästä maallisesta vaelluksesta – silloinkin saamme taas laskea – vain päivä on minulla aikaa täällä oloon – sinä hetkenä joudumme kysymysten eteen – miten olen aikani käyttänyt – mikä on ollut päämääräni. Nyt vuoden vaihtuessa voin suuntani muuttaa – tehdä päätökseni. Mutta silloin se on jo myöhäistä. Muista viime vuoden tai siis tämän vuoden alun, silloin ajattelin, mitähän se tuopi tullessaan? Voin taas ajatella samalla tavalla ja edelleen elelen täällä pyörien päällä – kummallista, mutta kuitenkin totta.

Kuva: Irja Koljonen ja sairasjuna Joosepin miehistöä. Irja Koljosen kokoelmat

Joosepissa oli tänään odotuksen tuntua, muutamat olivat jo jonkin verran ”liikutettujakin” jo päivälläkin – siis lupaava alku iltaa varten. Olin Sagan poksissa visiitillä tänään. Oi jessendo, kylläpä siellä olikin hyvää maisteltavaa. Klo 18 alkoi siis oikein seremonia – uudenvuoden vastaanottajaiset täällä Joosepissa. Jälleen ruokasali oli somistettu ja koristettu paperikukkasilla, kreppipapereilla ym. Istuttiin pöytään kuten ennenkin. Tällä kertaa sain kumppanikseni pappa ”Holmbergin. Syötiin, laulettiin ja välillä oli vapaata seurustelua. Kaiken tämän jälkeen tuli illan huippukohta. ”Ooppera”, esiintyjät olivat: Aino Kananen alias ”Tipu” Mantana, Kerttu Lipponen ”Hermanni” ja muissa osissa Voggi Aarnio, Manda Savolainen ja Helmi Hyvärinen – enkeleinä. Näyttelijät saivat esittää parikin kertaa, niin haltioissaan yleisö oli ja tosiaan kappale oli oikein onnistunut. Tämän jälkeen alik. Stark ja stm. Oras esittivät kansantanssin, joka oli myös oikein onnistunut.

SA-Kuva: Teatterikappale, kaikki osanottajat miehiä.

Jälleen siirryttiin nauttimaan pöydän antimista – kahvista, pikkuleivistä ym. Laulettiin Tellervot, Kaarinat, illat Kannaksella ym. tunnetut laulut ja odotettiin vuoden vierähtämistä. Kapteenin poistuttua seurasta, alkoi vapaa seurustelu ja muutamat iloisimmat siskot ja aseveljet pistivät tanssiksi. Etenkin talouspäällikön ja Pikin esitykset olivat mainioita. Aika kului ja kului – oli enää viisi minuuttia aikaa – kolme – kaksi ja lopuksi vain minuutti tätä vuotta 1942. Pam! Pam! klo 24 hyvää yötä vanha vuosi! Tervetuloa uusi vuosi, ole meille suotuisa! Niin jälleen vaipui yksi vuosi elostamme hautaan. Mitä se tuo tullessaan, yksin Luoja vain tietää. toivonut mitään erikoista enkä myöskään päättänyt – kaikki saa mennä – niin kuin menee.

Teimme tällä kertaa myöskin taikoja – siis kuppien alle asetettiin mitä erilaisinta kamaa, sormuksia , avaimet, rahaa ym. Ensimmäisellä kerralla minä sain sormuksen, toisella samoin ja kolmannella avaimet. Katsotaanpa mitä se nyt on tietävinään. Pojat sanoivat: ”Että menisin naimisiin”. Mutta sitä en usko vähällä! Siinä sitten yö kului tai siis ensimmäistä päivää vuoden 1943, laulettiin ja soitettiin, jouduin nukkumaan vasta kolmen maissa.

Kuva: Uudenvuodentinoja. Cc by 4.0 Museovirasto

Sodanaikaisen sairasjunan elämään voi tutustua myös Lottamuseon ulkonäyttelyssä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *