Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Tähteistä pötyä pöytään.

Ruoan arvostus on noussut. Kierrättäminen niin kulutustavaroissa kuin ruokatarpeiden osalta on vallitseva trendi. Hävikkiruokaan suhtaudutaan arvostavasti niin kodeissa kuin
suurtaloudessakin.

Pula ja sota-aikana kierrättäminen ja ruokatähteiden uusiokäyttö oli pakon sanelemaa. Nykyarjessa se tuo toki myös mainittua kustannustehokkuutta, mutta on myös merkki eettisesti ja ekologisesti ajattelevasta ihmisestä. Monet haaveilevat omavaraisuudesta, edes pienimuotoisesti. Parveke -ja palstaviljely on muodikasta. Jos suinkin asumismuoto sallii, hankitaan myös mieluusti kesäkanoja pihapiiriin. Kotieläinten kautta saadaan hävikkiruoka näppärästi kiertämään takaisin ruokapöytään.

Onneksi likipitäen kaiken ravinnoksi kelpaavan saa uusiokäytettyä. Vaatii tosin hiukan kekseliäisyyttä, jalostaa käytettävissä olevat raaka-aineet eri muotoon. Ruoista puurot, soseet, kasviskeitot, kasvikset ovat yleisesti helpoimpia jatkojalostettavia. Niistä pyöräyttää pienellä vaivalla leipää, sämpylöitä, rieskaa, piirakoita, lettuja tai pannukakkua.

Makaroni, riisi, pastat, peruna, taipuu vaikkapa pienellä tuunauksella makoisaksi salaatiksi. Pakastamalla jatkat päiväystuotteiden elinkaarta, tietyin ehdoin kylläkin. Vaatii että lihat, kalat sekä muut helposti pilaantuvat tuotteet ensin kypsentää, koska varsinainen pakastaminen ei säilyvyyttä lisää. Kuivaaminen on myös hyvä tapa saada tuotteelle uusi elämä. Leivät ja pullat voi kuivattaa herkkukorpuiksi, ripottelemalla kanelisokeria päälle ja kuivattamalla uunissa.

Pullavanukas on aivan mahtava vanhanaikainen jälkiruoka tai kahvileipä. Köyhät ritarit tai leipäressu takuuvarmasti maistuu kaikille. Leivästä saa myös eri tavoilla maustettuina maistuvia krutonkeja. Korppujauhojakaan ei tarvitse ostaa kaupasta kun jauhaa kuivaa leipää lihamyllyllä. Kuten edellä mainiten huomasitte, vain oma mielikuvitus on rajana käyttökohteiden miettimisessä.

Nykyajassa ei tarvitse kuitenkaan onneksemme olla vain omien visioiden ja kirjatiedon varassa. Hävikkiruuan käyttöön saa helposti ideoita ja apua internetistä sekä eri ruokasovelluksista.

Henkilökohtaisia hävikkisuosikkejani on muutama joihin olen varsin tykästynyt, toivottavasti tekin.

Vanhanajan perunaletut ja leipäpesto

Letut:
Tähteeksi jäänyttä perunamuusia 1 litra
puoli litraa maitoa
4 kananmunaa
noin 4 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa ja sokeria
Sekoita massa hyvin tasaiseksi.
Paista voissa, miedolla lämmöllä pikkulettupannussa.

Leipäpesto:
Murusta 5 vaaleaa leipäviipaletta. Paahda öljytyllä pannulla rapeaksi
Puntti basilikaa tai 3 dl ryöpättyä nokkosta
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
2 valkosipulin kynttä
2,5 dl oliiviöljyä
½ tl suolaa
Laita kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi.
Valmista nautittavaksi perunalettujen kera.

Onnistumisen iloa keittiössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *