Se ihanan pehmeä perunalaatikko…

Keitti�mmissa.Kuva: SA-kuva

Entisiin aikoihin oli jouluna tapana syödä paremmin ja runsaammin sekä juopotellakin sopivalla tavalla. Vanha kansa nimittäin uskoi, että joulun herkuttelulla voitiin varmistella tulevan vuoden sadon onnistumista. Uskottiin nimittäin niin, että mitä raskaammin talon isännän pää notkui joulupöydässä, sitä parempi tulisi seuraavan vuoden sadosta. Kuten niin monet muutkin perinteet ja traditiot, oli jouluruokailukin alun perin sidoksissa maanviljelyn vuoden kiertoon ja siihen liittyviin uskomuksiin.

Tapana oli, että jouluruokia ei ollut sopivaa korjata pois pöydästä ennen arjen koittamista. Vuoden varrella olikin tapana toivotella, että ”tulis jo joulu niin vois yölläkin syödä”. Jos ruoka jouluna loppui kesken, se ennusti talon köyhtymistä ja tämän vuoksi jouluksi varattiin ruokaa niin paljon kuin se kullekin oli mahdollista.

Prop.o:n Joulujuhla. Keitti�missa.Kuva: SA-kuva

Jo 1800-luvun lopulta asti kuuluivat erilaiset laatikkoruoat olennaisena osana joulun pitopöytään. Lootaksi, looraksi ja loolaksikin kutsutun perunalaatikon resepti periytyi usein äidiltä tyttärelle. Mikäli et kuitenkaan ole perinyt tämän perinteisen jouluruoan reseptiä, voit toki valmistaa sen seuraavaan tapaan:

IMELLETTY PERUNALAATIKKO

noin 2kg jauhoisia perunoita

4 rkl vehnäjauhoja

8 dl täysmaitoa

50 g sulatettua voita

½ tl muskottipähkinää

½ tl valkopippuria

1 rkl suolaa

½-1dl siirappia, jos haluaa makeampaa.

Keitä perunat kuorineen, mielellään höyrykattilassa täysin kypsiksi. Kuori kuumina. Survo perunat huolellisesti ja ripottele pinnalle vehnäjauhot, sekoita. Anna survoksen imeltyä peiteltynä niin, että se pysyy 60 asteisena. Tarkista 5-6h kuluttua, onko survos alkanut imeltyä. Imeltynyt seos muuttuu löysemmäksi ja maku muuttuu hieman makeaksi, jos näin ei ole niin jatka imellyttämistä pidempään.

Imeltyneeseen survokseen lisää maito, voisula, suola ja mausteet sekä siirappia ken tahtoo. Tämän jälkeen seos kaadetaan suureen (vähintään 3l vetoiseen) voilla voideltuun paistovuokaan. Perunalaatikkoa paistetaan ensin 160-170 asteisessa uunissa noin 2h. Tämän jälkeen uunin lämpötilaa lasketaan noin 100 asteeseen ja vuoka jätetään muhimaan uunin lämpöön useiksi tunneiksi.

Tekstilähteet: http://suomalainenjoulu.fi/joulun-perinteet/historiaa/joulupoyta ja Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *