Se ihanan pehmeä perunalaatikko…

Keitti�mmissa.Kuva: SA-kuva

Entisiin aikoihin oli jouluna tapana syödä paremmin ja runsaammin sekä juopotellakin sopivalla tavalla. Vanha kansa nimittäin uskoi, että joulun herkuttelulla voitiin varmistella tulevan vuoden sadon onnistumista. Uskottiin nimittäin niin, että mitä raskaammin talon isännän pää notkui joulupöydässä, sitä parempi tulisi seuraavan vuoden sadosta. Kuten niin monet muutkin perinteet ja traditiot, oli jouluruokailukin alun perin sidoksissa maanviljelyn vuoden kiertoon ja siihen liittyviin uskomuksiin.

Tapana oli, että jouluruokia ei ollut sopivaa korjata pois pöydästä ennen arjen koittamista. Vuoden varrella olikin tapana toivotella, että ”tulis jo joulu niin vois yölläkin syödä”. Jos ruoka jouluna loppui kesken, se ennusti talon köyhtymistä ja tämän vuoksi jouluksi varattiin ruokaa niin paljon kuin se kullekin oli mahdollista.

Prop.o:n Joulujuhla. Keitti�missa.Kuva: SA-kuva

Jo 1800-luvun lopulta asti kuuluivat erilaiset laatikkoruoat olennaisena osana joulun pitopöytään. Lootaksi, looraksi ja loolaksikin kutsutun perunalaatikon resepti periytyi usein äidiltä tyttärelle. Mikäli et kuitenkaan ole perinyt tämän perinteisen jouluruoan reseptiä, voit toki valmistaa sen seuraavaan tapaan:

IMELLETTY PERUNALAATIKKO

noin 2kg jauhoisia perunoita

4 rkl vehnäjauhoja

8 dl täysmaitoa

50 g sulatettua voita

½ tl muskottipähkinää

½ tl valkopippuria

1 rkl suolaa

½-1dl siirappia, jos haluaa makeampaa.

Keitä perunat kuorineen, mielellään höyrykattilassa täysin kypsiksi. Kuori kuumina. Survo perunat huolellisesti ja ripottele pinnalle vehnäjauhot, sekoita. Anna survoksen imeltyä peiteltynä niin, että se pysyy 60 asteisena. Tarkista 5-6h kuluttua, onko survos alkanut imeltyä. Imeltynyt seos muuttuu löysemmäksi ja maku muuttuu hieman makeaksi, jos näin ei ole niin jatka imellyttämistä pidempään.

Imeltyneeseen survokseen lisää maito, voisula, suola ja mausteet sekä siirappia ken tahtoo. Tämän jälkeen seos kaadetaan suureen (vähintään 3l vetoiseen) voilla voideltuun paistovuokaan. Perunalaatikkoa paistetaan ensin 160-170 asteisessa uunissa noin 2h. Tämän jälkeen uunin lämpötilaa lasketaan noin 100 asteeseen ja vuoka jätetään muhimaan uunin lämpöön useiksi tunneiksi.

Tekstilähteet: http://suomalainenjoulu.fi/joulun-perinteet/historiaa/joulupoyta ja Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto

 

2 Vastausta Se ihanan pehmeä perunalaatikko…

 • Sähköuunissa imeltäminen onnistuu erinomaisen hyvin. Edellisen ohjeen kohdat 4. ja 5.

  4. Laita sose imeltymään 70 asteiseen uuniin.

  5. Annetaan imeltyä 2-5 tuntia. Varmista maistamalla. Imeltymisen lopussa uunin lämpötilan voi nostaa 80 asteeseen. Soseen lämpötila seuraa uunin lämpötilaa muutaman asteen jäljessä.

 • ARKINEN IMELLETTY PERUNALAATIKKO

  noin 2kg jauhoisia perunoita. Kaikki lajikkeet imeltyy. Makuasia.

  2 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja tai vastaavaa

  täysmaitoa, tarve vaihtelee eri lajikkeilla

  50-100 g voita

  1-2 teelusikallista suolaa

  OHJE:

  1. Perunat kuoritaan raakoina ja pilkotaan lohkoiksi/puolikkaiksi. Perunat keitetaan vähässä vedessä kypsiksi ja soseutetaan suoraan keittoveteen.
  2. Sose jäähdytetään huolellisesti 76 asteiseksi.
  3. Lisätään jauho 76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.
  4. Eristä soseastia erittäin hyvin moninkertaisilla leivinliinoilla ja laita imeltymään lämpimään paikkaan.
  5. Annetaan imeltyä (2)3-5 tuntia. Varmista 1/2-1 tunnin kuluttua maistamalla imeltymisen alkaminen

  6. Imeltyneeseen survokseen lisää voisula, suola sekä maito niin että saadaan sakea vellimäinen sose.
  7. Tämän jälkeen seos laitetaan voilla voideltuun paistovuokaan. Pinnalle voinokareita. Halutessa korppujauhoa.
  8. Perunalaatikkoa paistetaan ensin 175 asteisessa uunissa niin kauan että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Sen jälkeen lämpötila alennetaan 140 asteeseen ja annetaan paistua noin 2 tuntia.

  Hyvä arkinen imelletty perunalaatikko. Voi valmistaa vaikka kerran viikossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *