Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Sananen kutomisesta…

 

Käsityöalalla, kuten elämän muillakin aloilla, on huomattavissa ajanjaksoja, jolloin tehdastuote voittaa kaiken käsintehdyn. Ajan henki ikään kuin turruttaa tiedon käsityötaidon tarpeellisuudesta, kunnes jonakin hetkenä havahdutaan huomaamaan tämänkin taidon tarpeellisuus.

Puikoilla eli vartailla kutomisen historia ulottunee Euroopassa tuskin keskiaikaa kauemmaksi. Taidon sanotaan tulleen Italiaan 1300-luvulla arvattavasti Itämailta. Egyptissähän tunnettiin sekä sukan kutominen että kinnasneulalla neulominen jo myöhäisantiikin aikana.

Italiasta levisi sitten kutomisen taito samanaikaisesti muihin Euroopan maihin ja birgittalaisluostarin välityksellä myös meille Suomeen, ensinnä Naantaliin, jossa sukankudonta kohosi ainutlaatuiseksi ilmiöksi maamme elinkeinojen historiassa. Oikeastaan se oli vain kotiteollisuutta; mutta sitä harjoitettiin niin laajassa mitassa, että voidaan puhua jo tehdasmaisesta valmistuksesta. Esimerkiksi vuonna 1756 Naantalista vietiin sukkia ulkomaille kokonaista 25 747 paria.

Alussa kutomista harrastivat vain nunnat – heidän asuunsa kuuluivat sukat ja mustat kengät – mutta vähitellen kertyi luostarin ympärille luostaria palvelemaan joukko muitakin asianharrastajia, joiden tärkeimpänä ammattina oli nimenomaan sukan kudonta. Aikaa myöten kutojien piiri yhä laajeni, ja näin sai alkunsa Naantalin kaupunki. Naantalilaiset kutoivat alati ja kaikkialla. Ja muu Suomi lähetti tyttäriään Naantaliin oppiin. Täten levisi kutomisen taito ympäri Suomen maata.

Käsityötaidon kartuttaminen kannattaa aloittaa ottamalla haltuun kudin. Joskaan ei ihan sukkakudin heti ensimmäiseksi niin kudin kuitenkin nimittäin patalapun valmistaminen tuo tekijälleen työn iloa ja on tietenkin mitä käytännöllisin jokaisessa taloudessa. Patalapuista voikin sitten siirtyä kokemuksen karttuessa lapasiin. Alla lapasmalli, jonka toteuttaminen vaatiikin sitten jo tekijältään harjaantuneisuutta.

Tekstilähde: Eeva Haavisto: Tyttöjen käsityöt (WSOY)

Lapasen malli julkaistu Kotiliedessä No 24 vuonna 1927

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *