Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Ruumis vaatii verryttelyä – pommisuojassakin

Jokainen joka on joutunut viettämään tuntikausia ja kokonaisia öitäkin pommisuojassa, tietää kuinka tuskastuttavalta tällainen pitkäaikainen liikunnanpuute tuntuu. Ruumis vaati liikuntaa säilyttääkseen verenkierron normaalina ja estääkseen jäseniä puutumasta. Monet pommisuojat ovat sitä paitsi siksi kylmiä, että pitkällinen oleskelu niissä aiheuttaa ehdottomasti vilustumisen, jollei sitä torjuta voimakkaalla liikunnalla. Liikunta säilyttää mielenkin virkeänä ja lyhentää odotuksen pitkiä hetkiä.

1. Perusasento. Pieni terävä polviennotkistus ja olkapäiden nopea viesti ylös. Nopea polvien ojennus ja olkapäiden vienti alas. Liike toistetaan vielä kaksi kertaa. Senjälkeen koukistetaan nilkat siten, että tullaan kantapäille seisomaan (kuva 1). Jalkapohjat viedään nopeasti alas lattiaan.

Jatketaan.

2. Perusasento. Hidas polvien notkistus siten, että koko jalkapohja pysyy lattiaa vasten painettuna. Selkä pysyy suorana ja hyvin ojennettuna, se ei saa painua eteen. Tässä asennossa pieniä nytkytyksiä alaspäin. Polvet ojentuvat hiukan ja heti senjälkeen notkistuvat jälleen. Jokaisella notkahduksella yritetään päästä syvemmälle kuin edellisellä kerralla.

3. Viedään pienillä tasaponnahdushypyillä vuorotellen kantapäät ja varpaat yhteen. Seisotaan siis vuoroin jalkaterät ulospäin, vuoroin jalkaterät sisäänpäin kääntyneinä.

4. Lyödään oikealla kämmenellä vasenta, vasemmalla kämmenellä oikeata olkapäätä. Lyönnin aikana käsivarret joutuvat siis ristiin eteen. Oikea käsivarsi asetetaan päällimmäiseksi (kuva 3) . Senjälkeen kämmenet taputetaan vastakkain. Lyödään oikealla kämmenellä oikeaan, vasemmalla kämmenellä vasempaan polveen. Polvet notkistuvat samalla. Jälleen kämmenten taputus vastakkain polvien ojentuessa. Liike aloitetaan alusta. Tällä kertaa olkapäihin lyötäessä vasen käsi asetetaan päällimmäiseksi. Liike suoritetaan hyvin nopeasti.

5. Kummankin säären heitto vuorotellen taakse ylös joko siten, että polvet pysyvät paikoillaan tai nousevat myös jonkinverran taakse. Sääret heitetään mahdollisimman ylös ja liike on ripeä (kuva 4).

Ohjelman laatinut Maija Varmaala. Hopeapeili, huhtikuu 1944.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *