Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Puvun värit ja syysmuoti

Kotiliesi suurempiJos henkilöllä itsellään ei ole luontaista väriaistia, joka auttaisi häntä valitsemaan sopivia värejä, on hänen hyvä muistaa muutamia perussääntöjä, joista on jonkin verran apua.

Vaaleatukkaisille ja sinisilmäisille sopivat parhaiten sinisen eri vivahdukset sekä muut ns. kylmät värit, samoin purppuranpunainen sekä vihreä, luonnollisessa vivahduksessaan. Vältettäviä värejä ovat sellaiset, jotka ovat yhtä laimeita kuin hiusten väri.

Ruskeatukkaisille ja ruskeasilmäisille sopivat useat kirkkaat, tummat, vieläpä väliväritkin. Kuitenkin jos iho on tumma, on syytä varoa kirkkaita värejä. Hyvin sopivia ovat kermanväriin vivahtava valkoinen, keltainen, oranssi, punainen, tumma purppuranpunainen, ja jos ihon väri on raikas, myöskin punertavan ruskea sekä vihreä.

Mustatukkaiset ja tummasilmäiset voivat käyttää kirkkaita värejä keltaisesta alkaen, kun vain katsotaan, etteivät puvun värit vaimenna käyttäjänsä värejä. Hyvin käypiä ovat purppuranpunainen, keltainen ja musta.

FinlaysonKuva: Finlaysonin mainos vuodelta 1932

Punatukkaisille sopivat hyvin vain harvat värit. Jos he tahtovat vaimentaa hiustensa väriä, valitsevat he pukuihinsa himmeää ruskeata tai muita lämpimiä värejä mahdollisimman himmeinä vivahduksina. Jos he tahtovat korostaa hiustensa väriä, he valitsevat vihreän eri vivahduksia tai pehmeitä sinisiä värejä. Musta ja valkoinen sopii melkein aina punatukkaisille.

Keskivärisille, joiden tukka on pähkinänruskea, sopivat melkein mitkä värit tahansa, mutta kuitenkin on jokaisella edellytyksensä määrättyjen värien käyttämiseen. Silmien värin ohella on tässä ryhmässä ihon väri suurena tekijänä pukujen värejä määrättäessä. Onhan esim. selvää, että harmahtava, väritön iho näyttää vallan kurjalta vaaleiden, hempeiden värien rinnalla, kun päinvastoin tummat, lämpimät värit lainaavat sille hieman salaista hehkuaan. Ken tahtoo alleviivata kalpeuttaan tai kaunista hipiäänsä, käyttää mustaa väriä, ken vaimentaa poskiensa liiallista hehkua, valitsee harmaan tai kylmän vihreän. Vaalean ruskeat värit sopivat harvoin tämän ryhmän ihmisille.

Kotiliesi 1932Yleisenä sääntönä puvun väriä määrättäessä on pidettävä, että vanhat ja suurikokoiset henkilöt valitsevat tummia ja himmeitä värejä. Nuoret sekä erikoisen vilkkaat ja iloiset iäkkäämmätkin käyttävät värikkäitä kankaita. Toinen sääntö, joka jo vie lähemmäksi kunkin yksilön väriä, on seuraava: jos asettaa kankaan kasvojen viereen ja se saa silmien värin näyttämään tummemmalta kuin se todellisuudessa on tai erikoisen kirkkaalta on väri sille henkilölle sopiva.

Silo IITekstilähde: Emännän tietokirja III vuodelta 1932

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *