Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Puutarhalotta opastaa – Luonnonvaraiset koristekasvit ovat puutarhamme ilo…

SinivuokkoNäin kevään korvalla on tullut taas aika suunnitella puutarhamme uudistustöitä. Kotipuutarhoja perustettaessa tai uudistettaessa on usein yleisenä käytäntönä, että niiden järjestelyssä suositaan ulkolaisia kasveja ja kotimaisia melkeinpä vieroksutaan. Näin on suurin piirtein asianlaita niin hyvin puu-, pensas- kuin ruohomaisiinkin kasveihin nähden. Voidaan kuitenkin asettaa kyseenalaiseksi, eikö olisi syytä, että me tässäkin suhteessa koittaisimme olla omintakeisia ja saada kotipuutarhoillemmekin enemmän kotoista leimaa. Meidän tulisi ennen kaikkea entistä enemmän kiinnittää huomiotamme kotimaisten monivuotisten kasvien viljelyyn.

Eikö olisi luonnollisinta, että ennen kaikkea keräisimme kotimme ympärille kauneimmat kotimaiset kasvimme, jotka oloissamme parhaiten viihtyvät. Monia kotimaisia koristekasveja voitaisiinkin verrattain vähällä vaivalla ja kustannuksilla siirtää puutarhaan.

valkovuokko IIKevätkukkijoista on muistettava kauniit vuokkomme. sini-, valko-, ja keltavuokot värittävät kauniisti keväistä puutarhaamme ja ovat verrattain helppoja kasvattaa. Kesällä kukkivia kotimaisia koristekasveja löytyy suuri joukko. Missä vain on tuores paikka kodin lähistöllä varsinkin ojan reunalla, sinne voi istuttaa vallan mainiosti komeita keltakukkaisia Kurjenmiekkoja (Iris). Samoille paikoille soveltuvat istutettaviksi Lemmikit (Myosotis palustris). Ihanan tuoksunsa vuoksi ovat Lehdokki (Habenaria) ja Kielo (Convallaria majalis) erittäin suositeltavia istutettavaksi kotipuutarhaan. Ne viihtyvät parhaiten tuoreessa lehtimullassa samoin kuin Kämmekkäät (Orchis).

KieloMiltei kaikkialla on Päivänkakkara (Crysanthemum) yleinen suosikki. Kun sitä lannoittaa, kasvaa se sangen komeaksi pensasmaiseksi kukkamättääksi, joka aina tekee iloisen ja loistavan vaikutuksen, varsinkin kun sen sijoittaa suurempiin ryhmiin.

PäivänkakkaraPensasmaisista kotoisista kasveista on Koiran heisipuu (Viburnum) komein ja sangen yleinen kautta maan, kaunis se on kesällä kukkiessaan valkoisine sarjaviuhkoineen ja milteipä vieläkin kauniimpi syksyllä, kun sen kirkkaanpunaiset marjat loistavat syysvärikkäässä lehdistössä.

Kotkan siipiVarjoisille paikoille ovat monet saniaiskasveistamme erittäin sopivia. Komein on Kotkan siipi (Strathiopteris germanica), jota jo pitkät ajat on käytetty puutarhojen kaunistuksena. Siitä voi järjestää muhkeita ryhmiä ja se on muutenkin sopiva istuttaa mitä erilaisimpiin paikkoihin joko muitten kanssa yhdessä tai yksinäisenä yksilönä ruohokentille.

Totta tosiaan, meillä olisi paljon tosi kaunista katseltavaa kotimaisissa koristekasveissamme, meidän on vain opittava käyttämään niitä hyväksemme.

Lähde: Lotta Svärd -lehti No 10 vuodelta 1936

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *