Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Perunankuorista hauskaa naposteltavaa

Hävikkiruoka on suuren yleisön keskustelunaiheena ja sen määrää kaikki kovasti yrittävät tahoillaan pienentää. Tässä on oiva vinkki aiheeseen liittyen!

Seuraavalla kerralla kun valmistat perunamuusia itse, niin kuoria ei kannata heittää bioastiaan. Niistä saa vähällä vaivalla valmistettua makoisia sipsejä, jotka ovat kaupan valmisteita huomattavasti terveellisempiä.

Perunassa on paljon hyviä ravintoaineita, jotka sijaitsevat pääosin kuoren alla. Kuoressa on kuitua, rautaa, fosforia, magnesiumia, kaliumia, c-vitamiinia sekä muita mineraaleja ja hivenaineita yllättävänkin runsaasti.

Suomalaisen ruokapöydässä 1960-luvulla perunaa syötiin keskimäärin 188 kg / henkilö. Tämän päivän kulutus on noin 50 kg perunaa vuodessa henkilöä kohden. Ilmeisesti hiilihydraatittoman ruokavalion suosiminen on vähentänyt Suomessa perunan kulutusta sekä osaltaan ajatus, että peruna lihottaa. Vertailun vuoksi voisi miettiä, että 100g keitettyä perunaa sisältää 81kcal,
keitetty riisi 146kcal ja makaroni 94kcal. Toki mikä tahansa ruoka-aine lihottaa suurina määrinä syötynä.

Olisiko ehkä aika arvottaa peruna korkeammalle raaka-aineena. Tätä ajatusta puoltaisi myös ajattelu ruuan hiilijalanjäljestä ja kotimaisuudesta. Peruna on hyvää, puhdasta suomalaista lähiruokaa, joka taipuu raaka-aineena moneksi. Mainoslause vuosien takaa ”suosi suomalaista, käytä kotimaista” sopii oivasti markkinoimaan perunaa.

Helppojen herkkusipsien valmistus:

Pese perunat erittäin huolellisesti juuresharjalla ennen kuorimista.

Asettele kuoret leivinpaperin päälle paistopellille siten että leikkuupinta on ylöspäin. Lastut saavat ”levätä”, eli kuivua pellillä ennen valmistusta ihan rauhassa.

Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Pirskottele kuorilastujen päälle öljyä, sormisuolaa muutama murunen jokaiselle lastulle ja haluamiasi muita mausteita, esimerkiksi mustapippurirouhetta tai yrttejä.

Paista kuumassa uunissa 15 min, tai kunnes ovat saaneet kevyttä kullanruskeaa väriä pintaan.

Jäähdytä tovi ja nostele tarjoiluastiaan. Sipsit ovat sopivia tarjottavia vaikkapa vieraille, kun valmistat kermaviilidipin niiden seuraksi.

Makoisia herkkuhetkiä ja onnistumisia keittiössä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *