Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Paperista on moneksi….

IMG_0021Sota-ajan pulaa helpottamaan suomalaiset huomasivat melko nopeasti paperin kätevyyden. Kotimainen teollisuus alkoi valmistaa mitä erilaisimpia paperisia tuotteita. Ankarana talvena 1941-1942 parikymmentä tekstiilialan tehdasta siirtyi käyttämään raaka-aineenaan paperia. Ne valmistivat paperilangasta mattoja, patjansuojuksia, verhoja, huonekaluja, laukkuja ja esiliina- ja puserokankaita. Jalkineteollisuuden tarpeisiin syntyi päällis-ja vuoritekstiiliä.

Monet tämän päivän arkiset kertakäyttötuotteet ovat peräisin noilta ajoilta. Esimerkiksi paperinenäliina on nyt itsestään selvyys, mutta puolivuosisataa sitten se oli vielä vain kankaisen nenäliinan korvike.

1934 nro 17 Mäntän talouspaperiKätevä perheenemäntä tai virkanainen koristeli kotinsa esimerkiksi vieraita tai juhlapyhiä varten paperilla. Kreppipaperista syntyivät teemaan sopivat pöytäliinat ja koristeet. Seuraavat ohjeet on julkaistu Pikkulotta-lehdissä vuonna 1941.

Elokuun pihajuhliin

Kaitaliina pöydälle

Osta paperikaupasta rulla mieleisesi väristä kreppipaperia sekä arkki kulta- ja hopeapaperia. Lisäksi tarvitset sakset ja liimaa. Nyt voit ryhtyä valmistamaan koristeellista kaitaliinaa.

Leikkaa ensin huolellisesti kulta- tai hopeapaperista neliöitä, joiden sivu on 8 cm. Voit samalla leikata jonkin suuremmankin neliön. Näistä neliöistä leikataan tähtiä, joita sitten liimataan kreppipaperille.

Ota yksi neliö käteesi. Taita se kaksinkerroin, nurja puoli päällepäin. Paperisi on silloin samanlainen kuin kuvassa 1 (katkoviiva tarkoittaa taitoskohtaa). Taita paperi uudeleen niin, että se tulee nelinkerroin (kuva 2). Tämän pienen neliön taitat vielä kulmittain kaksinkerroin, jolloin muodostuu kolmio (kuva 3).

Kaitaliina IAseta kolmio eteesi pöydälle ja piirrä siihen jompikumpi seuraavista malleista. Leikkaa teräväkärkisillä saksilla huolellisesti viivoja pitkin. Kun avaat valmiiksi leikatun paperin, on edessäsi siro tähti. Tee tähtiä useita.

Kaitaliina IISitten levität kreppipaperin pöydälle ja asettelet tähdet sille. Liimaa tähdet paikoilleen ja anna paperin kuivua.

Näin kätevästi syntyy kaunis kaitaliina puutarhajuhliin.

IMG_0031Värikkäät paperilyhdyt

Varaa erivärisiä suorakaiteen muotoisia papereita lyhtyjen valmistusta varten sekä sakset ja liimaa. Taita suorakaiteen muotoinen paperi kahtia. Piirrä taitoskohdasta ylöspäin suoria viivoja tasaisin välein paperiin, ei kuitenkaan paperin yläosaan asti. Leikkaa viillot piirtämiäsi viivoja pitkin. Avaa taite ja kietaise paperi rullalle. Liimaa paperin reunat yhteen. Leikkaa toisesta paperista ohut kaistale, joka liimataan rullan yläosan vastakkaisille puolille, jolloin lyhtyyn syntyy ripustusnauha.

Paperilyhdyn kaava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *