Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Omenasatoa hyödyntäen

Ihana vuodenaika. Saa taas kerätä omasta puutarhasta omenoita. Hilloketta keitellessäni olikin aikaa ideoida ja kaivella mielen kovalevyltä sisäistä reseptiarkistoa. Mitähän hauskaa pyöräyttäisi kahvin kanssa?

Pakastimessa oli joutilas käyttämätön paketti lehtitaikinaa. Siitähän syntyy vikkelästi omenastruudeli, vaikkakaan ei ihan virallinen ja oikeaoppinen. Struudelin valmistus on merkkimaassaan Itävallassa hyvin tarkkaa ja arvostettua. Heillä hyvän kondiittorimestarin tunnistaa mahdollisimman sitkoisesta, venyvästä taikinasta, jolla leivonnaisen kerrokset saadaan mahdollisimman runsaiksi.

Struudeli -nimi johtaa saksan kieleen tarkoittaen pyörrettä, jolla juurikin kuvataan leivonnaisen rakennetta.
Vanhin säilynyt kirjoitettu resepti on 1600 -luvun lopulta. Leivonnaisen matka Itävaltalaisten kansallisherkuksi on ollut vaiheikas. Oletettu lähtömaa sijaitsee Arabianniemimaalla. Sieltä struudelin valmistustapa kulkeutui Egyptin, Palestiinan ja Syyrian kautta Konstantinopolin, jonka valloituksen jälkeen vuonna 1450 se levisi Balkanin kautta Wieniin. Aika vaikuttava historia löytyy taustalta! Harmillista ettei kirjoitettua tietoa aikoinaan talletettu. Reseptit kulkivat mestarilta kisällille, äideiltä tyttärille ruokakulttuurillisena perintönä.

Tehdään me omaa historiaamme ja leivotaan tästä itävaltalaisen konditoriakulttuurin kuninkaallisesta hiukan kotoisampi versio, joka ei maussa häviä rahtustakaan alkuperämaansa kondiittoreiden loihtimille mestariteoksille. Vaikkemme käytäkään niin runsaita raaka-aineita, kuten manteleita ja kuivattuja hedelmiä joita alkuperäisessä ohjeessa on.

Struudelin taikinaksi käy siis mainiosti lehtitaikina tai filotaikina, joita saa valmiina kaupan pakastealtaasta.
Näinkin varsin näppärää jos tiedät saavasi vieraita, eikä aikaa suurempiin leivonta operaatioihin ole käytettävissä. Taikinan voi myös tehdä itse, suhteellisen pienellä vaivalla. Aikaa vievin asia valmistuksessa on että, taikina vaatii lepoajan viileässä. Mutta sillä aikaahan voikin keitellä omenahilloketta täytteeksi.

Monikäyttöinen omenahilloke
Pilko lohkoiksi 2kg happamia omenoita (ei siemenkotia mukaan)
Kattilaan pohjalle 1dl vettä, sinne myös omenalohkot.
Kaada päälle 0,5kg hillosokeria, ripsaus suolaa ja 1rkl jauhettua kanelia.
Keittele seosta puolisen tuntia, kunnes omenoiden koostumus alkaa muuttua kuultavammaksi.
Purkita omenahilloke hyvin pestyihin lasipurkkeihin, niin saat moneen struudeliin ihanaa täytettä.

Struudelitaikina
3dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
ripaus suolaa
2 rkl öljyä
5 rkl kylmää vettä
Sekoita jauhot, muna, suola, öljy.
Lisää joukkoon vettä, vähitellen niin että taikina jää melko kiinteäksi.
Vaivaa taikinaa 5 min, jotta muodostuu hyvä sitko.
Peitä taikina kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään tunniksi.

Struudelin valmistus
Kauli taikina mahdollisimman ohueksi noin 40*40 cm jauhoja apuna käyttäen.
Levitä kaulitulle taikinalle 4-5 dl omenahilloketta.
Kääri napakalle rullalle, nostellen.
Nipistä rullan päät umpeen, ettei täyte valu päistä ulos.
Nosta rulla sarven tai ympyrän muotoon uunipellille, leivinpaperin päälle.
Saumakohta kannattaa jättää alle, jottei rulla aukene paiston aikana.
Voitele struudeli voisulalla ja ripottele kidesokeria päälle.
Sokerilla saat kauniin paistopinnan.
Paistetaan puolisen tuntia 225 asteessa.
Jäähdytä haaleaksi.
Ripsauta tomusokeria päälle ja
tarjoile kermavaahdon tai vanilja jäätelön kerä.

Makoisaa loppukesää 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *