Ohracookie

Ohracookie rusinalla ja mantelilla höystettynä. Resepti jatkaa tämän vuoden blogiteemaa: tähteistä pöytään.

Ajatus erilaisen, ehkäpä voisimme kuvitella jopa hiukan terveellisemmän cookien tekemiseen syntyi käytännön tarpeesta. Valmistamme Lottakanttiinin keittiössä päivittäin hitaasti haudutettua vanhanaikaista, rikotuista ohrasuurimoista valmistettua uuniohrapuuroa. Ja koskaanhan ei voi tietää kuinka paljon sitä loppujen lopuksi aamuisin menee kaupaksi, joten mitä ihmettä voisi tehdä tähdepuurosta.

Tovin asiaa puntaroituani ajattelin kokeilla cookieita, kuinka ohrapuuro siihen taipuisi. Lopputulos olikin erinonmainen ja reseptiikka syntyi vaivatta. Kanttiinin cookieihin valikoitui perinteinen makupari. Rusina, joka antaa luontaista makeutta ja kosteutta sekä manteli, jolla saadaan hyvää paahteista makua ja tekstuuria rakenteeseen.

Cookiet ovat olleet Lottakanttiinin vakiomyyntituotteina tosiaan vasta muutaman viikon, ja vastaanotto on ollut erinomainen. Ohje on helppo toteuttaa, tarveaineluettelo on selkeä. Näissä herkuissa voi käyttää juuri mieleisiään makuraaka-aineita. Kaikki kuivatut marjat, hedelmät, pähkinät tms. sopivat hienosti tähän kahvihetken herkkuun. Ihanaa leipoa vanhanajan tyyliin, jolloin kaikki tähderaaka-aineet hyödynnettiin mahdollisimman tarkkaan. Silloin toki olosuhteiden pakosta vältettiin hävikkiä ja keksittiin kaikelle uusiokäyttökohde.

Ohracookien ohje:
1 l tähteeksi jäänyttä ohrasuurimopuuroa
200g voi
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2½ tl leivinjauhetta.2 dl rusina
2 dl mantelia, rouheena
(+ 2dl mantelia, rouheena lautaselle, koristelua varten)
Sulata voi, mittaa kaikki ainekset taikinakulhoon ja kaada voi päällimmäiseksi.
Vaivaa nopeasti taikina tasaiseksi massaksi. Kaada massa leivontapöydälle.
Muotoile taikinasta reilu ranteenpaksuinen, tasainen pötkö.
Leikkaa lastalla suuri viipale taikinasta, noin 4-5cm paksuudeltaan ja ”kasta” viipale kerrallaan mantelirouheeseen, joka on lautasella.
Nosta viipale mantelipuoli ylöspäin paistopellille, leivinpaperin päälle.
Kun saat kaikki cookiet pellille, paina kädellä massaa hiukan litteämmäksi, jotta kypsyy tasaisesti.
Paistetaan ensin 185 asteessa noin 20-25 min, tai kunnes ovat kullanruskeita pinnaltaan.
Tämän jälkeen uunin paistolämpötila lasketaan 160 asteeseen, jossa loppukypsennys noin 10 minuuttia. Tässä kohtaa kannattaa olla suhteellisen tarkkana, etteivät pala.
Lopputuotteen tulisi olla pinnaltaan rapea ja sisältä ihanan mehukas.

Onnistumisen iloa ja leivonnan riemua, yhdessä tekemistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *