Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Nostalgisten Naisten kuva-albumista – Viihtyisin lottakanttiini

151470 Vitjakerhon lotatKuva: Sa-kuva / Vitjakerhon lotat tarinatauolla. Vitjakerho sijaitsi etulinjan tuntumassa JR 35 lohkolla Karhumäen suunnassa.

Kanttiinin merkitys eräänä parhaimmista asemiesten virkistysmuodoista on tunnettu ja tunnustettu. Aineellisten antimiensa lisäksi viriävät lottakanttiinin suojissa lukuisat hyvät harrastukset, ja tehtävänsä taitava kanttiinilotta on oikea taikuri, joka kykenee kauas korpienkin keskelle loihtimaan kodikkaan sopen ja viihtyisän ilmapiirin – oikean lottakanttiinin.

Lisätäkseen entisestään innostusta kanttiinitoiminnan kehittämiseen, järjesti Lottajärjestön rajatoimisto Viihtyisin lottakanttiini -kilpailun. Kilpailu jakaantui useampaan osaan paikallisista olosuhteista johtuen. Oma sarjansa oli sekä Karjalankannaksen kanttiineille sekä Itä-Karjalan kanttiineille.

Kilpailua ei suinkaan voittanut kaunein kanttiini, vaan viihtyisin kanttiini sanan täydellisessä merkityksessä. Tällaisessa kanttiinissa asemiestodella viihtyy, hän nauttii korvikkeensa kirjojen tai sanomalehden ja ajanvietepelien parissa, kuuntelee mahdollisesti uutiset kanttiinin radiosta, kirjoittaapa ehkä kirjeenkin kotiin. Tällaisen kanttiinin lottien asunto on luonnollisesti myös siisti ja kodikas puhumattakaan siitä, että itse lotat ovat avuliaita, hymyileviä ja herttaisia.

Rajatupa ulkoKuva: Kannaksen voittoisin lottakanttiini Rajatupa

Karjalankannaksen viihtyisimmäksi lottakanttiiniksi valittiin tiukan ja tasaväkisen kilpailun jälkeen Rajatupa. Voittajakanttiini on pohjalaisten poikien oman maakuntansa tyyliin rakentama etulinjakanttiini, jonka kalusto on niin ikään puhdasta pohjalaista tyyliä. Ikkunoissa on puna-valkoruutuiset verhot, lampunvarjostimet samasta kankaasta, ikkunoilla pelargoniat, pihamaalla komea kyläkeinu, sanoma- ja aikakauslehdet kauniissa kansissa, tikkapelit, hauska avotakka, seinillä tauluja ja poikien valmistamia puulautasia, sekä kanttiinin henkisistä harrastuksista kertova näyttämökoroke ovat kaikki piirteitä, joista palkintolautakunta erikseen kiitoksella mainitsi arviossaan.

V 101_44 Kanttiini RajatupaKuva: Rajatuvan viihtyisä sisustus

Itä-Karjalan viihtyisimmäksi lottakanttiiniksi valittiin Vitjakerho, jonka rakennelmissa on tyylipuhtautta – sodan kehittämää korsutyyliä. Vitjakerhon seinät ja katto on valmistettu Itä-Karjalan vanhoista hongista – etulinjan kanttiini kun on – ja kattoa kannattavat vahvoista puuntyvistä katkaistut pylväät. Kalusto on polttamalla käsiteltyä rintamatyyliä ja ”talvipuutarha”, kaksi puuastiaan istutettua kuusta, tuo vehreyttään maan uumeniin keskellä talveakin.

122575 VitjakerhoKuva: Sa-kuva / Noin 400 m etummaisista ampumahaudoista sijaitseva lottakanttiini Vitjakerho sulautuu hyvin ympäristöönsä.

V 101_114 Kanttiini Vitjakerho (TK-kuva)Kuva: Vitjakerhon sisustusta

Tääl on niin hyvä olla ja nämä pojat ovat niin reiluja ja reippaita, että helppohan miun on ollut kanttiinia asua, sanoo voittoisan Rajatuvan emäntälotta, joka on puheesta päättäen karjalainen, vaikka emännöikin pohjalaisten poikien kanttiinia.

Olen innostunut tähän puuhaan ja melkeinpä olen nyt onneton, kun kilpailutulos väittää, että täällä on kaikki hyvin. Selväähän se kuitenkin on, ettei työ suinkaan lopu, nythän meillä vasta velvoitusta onkin, vaikkapa toisaalta en panisi vastaan sitäkään, että saisi taas aloittaa kaiken alusta.

Pieni, mutta sitäkin tarmokkaampi lottaemäntä on todellakin tarvinnut käytännöllisen liiketoiminnan antamaa kokemustaan, kehittynyttä makuaan ja lämmintä harrastustaan luodessaan Rajatuvan siksi, mikä se on, KANNAKSEN KANTTIINIKSI No 1

Lähde: Lotta Svärd -lehti No 9-10 vuodelta 1944

Rajatupa / Kuvat: Lottamuseon kokoelmat / Viihtyisin lottakanttiini -kilpailun kuvasatoa

Vitjakerho / Kuvat: Sa-kuva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *