Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Nostalgisten Naisten kuva-albumista: Evakkoperhe Jyväskylän rautatieaseman lottakanttiinissa

davLottamuseon uuden erikoisnäyttelyn Rakkauden tiloja – Avaa Sydämesi! kunniaksi museon ala-aulaan on tuotu esille Soile Aartialan ja Pirkko Järvisen yhteistyönä valmistama asetelma: Jyväskylän rautatieaseman lottakanttiini. Kyseisen miljöön esillelaittoa museon tiloihin on asiakkaiden taholta toivottu kovasti ja nyt on viimein tullut mahdollisuus esitellä sitä museovierailijoille.

Keväällä 2011 ehdotti Keski-Suomen Museo Suomen Nukketaiteilijat ry:lle yhteistyötä näyttelyn järjestämiseksi Jyväskylän kaupungin 175-vuotisjuhlan merkeissä. Museo toivoi yhdistykseltä asetelmia, jotka kuvaisivat tapahtumia eri aikakausina.

Suomen Nukketaiteilijat ry ryhtyi valmistamaan asetelmia, joita valmistui yhteensä 15 kappaletta. Soile Aartiala kiinnostui Jyväskylän asemalla aikoinaan sijainneesta lottakanttiinista, sillä hänen äitinsä Martta Pöyhönen oli ollut sota-aikana töissä kyseisessä kanttiinissa. Pirkko Järvinen oli puolestaan saanut joitakin vuosia aikaisemmin palan aitoa, käyttämätöntä lottapukukangasta erään lotan tyttäreltä ja näin ryhtyivät Soile ja Pirkko yhteistyössä toteuttamaan asetelmaa.

davKyseisestä kanttiinista ei löytynyt sisäkuvia, joten asetelma suunniteltiin Soilen äidin Martan kertomusten synnyttämien mielikuvien pohjalta. Asetelmaan päätettiin sijoittaa evakkoperhe, kaksi lottaa, apupoika ja korttelipoliisi. Korttelipoliisilla on todellinen esikuva, hän on jopa mukana Jyväskylän Lottakanttiinin väestä otetussa yhteiskuvassa. Hänen tiedetään liikkuneen paljon aseman seudulla, valvoi ja hoisi kuljetuksia sekä poikkesi usein lottakanttiinissa. Ja seuraus oli se, että sotien jälkeen syntyi konstaapeli Onni Aartialalle ja hänen vaimolleen Martalle tytär Soile.

Jyväskylän rautatie asemaKanttiinin miljöö on Soilen suunnittelema ja valmistama. Nuket Pirkko ja Soile tekivät yhteistyössä.

Lottamuseon erikoisnäyttely Rakkauden tiloja – Avaa Sydämesi! on osa suurempaa Rakkauden tiloja -hanketta, jossa on mukana Lottamuseon lisäksi Hotelli- ja ravintolamuseo, Teatterimuseo ja Vantaan kaupunginmuseo. Rakkauden tiloja – hanke on osa Suomi 100 -ohjelmaa.

Lottamuseon erikoisnäyttely kertoo Suomen evakuoinneista vuosina 1939-1945 ja esittelee sodan aikaisia avustusjärjestöjä.

Rakkauden tiloja – Avaa Sydämesi! näyttely jakautuu kahteen osioon. Lottamuseon puutarhan ulkonäyttelyrakennukseen on tehty vaikuttava interiööri, joka välittää evakkotien tunnelmia. Näyttelyssä kävijä pääsee osaksi evakkomatkaa, johon tunnelmaa luo moniulotteinen äänimaailma ja autenttinen esineistö.

Evakkonäyttely johdattaa museovierailijan Rakkauden tiloja – Avaa Sydämesi! näyttelyn tematiikan pariin. Vapaaehtoisen huoltotyön merkitys nousi erittäin suureksi, kun sotien johdosta yli 400 000 ihmistä menetti kotinsa ja joutui lähtemään evakkomatkalle. Museon kakkoskerroksessa esitellään Suomen Huoltoa, joka organisoi sotien aikana vapaaehtoista avustustoimintaa sekä sen jäsenjärjestöjä.

sdrLottamuseon erikoisnäyttely Rakkauden tiloja – Avaa Sydämesi! aukeaa yleisölle ystävänpäivänä 14.2.2017. Avajaispäivän kunniaksi museon näyttelyihin vapaa pääsy koko päivän (klo 10-17)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *