Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Morsiusmyrtti odottaa kesää – pistokkaasta juhlan kruunuksi

Morsiusmyrtti I

Anna tulevalle morsiamelle ikimuistoinen lahja 

Tuuhean, vehreän ja kukoistavan myrtin kasvattaminen vaatii kärsivällisyyttä ja valoa. Tämä kasvi odottaa innokkaasti kesää ja morsiamia.  Morsiusmyrtti (myrtus communis var. microphylla), tai mirtti, kuten sitä monin paikoin kutsutaan, on risuinen pieni pensas tai puu, jonka kiiltävissä, tummanvihreissä lehdissä on hieno aromaattinen tuoksu. Valkoiset kukat puhkeavat monilukuisina lyhyiden vanojen päihin. Kukkien jälkeen saattaa tulla purppuranpunaisia marjoja. Myrttiä esiintyy luonnonvaraisena Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Sitä viljellään myös huonekasvina. Se on vanhimpia huonekasvejamme, jota kasvatettiin yleisesti jo 1800-luvulla. Kesällä myrtti voi olla ulkonakin, valoisassa paikassa kuistilla tai räystään suojassa seinustalla auringonpaahteelta suojassa.

Morsiusmyrtti II

Kuva: Lottamuseon kokoelmat. Kuvan hääpari vihittiin vuonna 1937. Myrtti kuului usein morsiamelle mutta tässä kuvassa myrtin oksa on kiinnitetty sulhasen miehustaan.  Morsiushuntu, sulhasen myrtin oksa ja osa morsiamen hääkimppua on tallennettu Lottamuseon kokoelmiin.

Myrtinoksa kruunaa morsiamen. Myrtti morsiuspuvun koristeena on pohjoismaissa laajasti tunnettu perinne, jota varsinkin äidit ovat ylläpitäneet. Tyttärensä tulevaisuutta ajatteleva perheenäiti istuttaa hyvissä ajoin myrtinoksan ikkunalleen kasvavaksi. Oksan, jonka hän on saanut omissa häissään omalta äidiltään.

Morsiusmyrtti III

Kuva:  Lottamuseon kokoelmiin kuuluva morsiushuntu Ulvilasta, sulhaselle kuulunut myrtin oksa kuivattuna ja osa morsiamen hääkimppua kuivattuna.

Äidin kasvattaman myrtin oksista sidotaan morsiuskruunu tai -seppele ja sillä koristellaan myös morsiamen puku, huntu ja jopa kenkien kärjet ja sulhasen rintakimppu. Myrttikruunu on viattomuuden ja neitsyyden symboli. Jos vanhoihin puheisiin uskominen, kruunu putosi vihkialttarilla jos myrttikruunua käyttävä morsian ei ollut neitsyt!

Lähteet:

Kotiliesi 1937, s- 128-129

https://riitanpuutarha.wordpress.com/2012/03/01/morsiusmyrtti-odottaa-kesaa/

http://puutarha.net/indexfr.aspx?s=/suorakanava/kasvikortti.asp?id=310

https://fi.wikipedia.org/wiki/Myrtti

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *