Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Morsiamen tulee olla puhdas ja kaunis astuessaan avioliiton satamaan

Morsiussauna ISuomalaisessa kansanperinteessä morsiussaunalla on hyvin vahva asema, joka on säilynyt nykypäivään saakka. Morsiamen saunottamisen taustalla on uskomus, että morsiamen tulee olla puhdas ja kaunis astuessaan uuteen elämänvaiheeseen. Morsiussaunaan liittyy lukematon määrä erilaisia uskomuksia. Erään uskomuksen mukaan morsiamen ihoa tuli hieroa suolalla ja jauhoilla. Suolalla puhdistettiin vanhat synnit ja jauho valmisti tulevaan elämään.

Kesän morsianten kauneudesta huolehditaan luonnonantimin, ja morsiussaunaan sopiikin hyvin monikäyttöiset koivunlehdet. Koivu kiihdyttää kehon lymfanestekiertoa ja poistaa nesteitä, ja häitä ennen tehty koivukylpy valmistaakin morsion suureen päivään. Koivunlehtien luontaiset saponiinit puhdistavat hellästi ihoa ja hiuspohjaa, samalla kun eteeriset öljyt liukenevat lämpimään veteen taaten kosteuttavan, aisteja hivelevän rentoutumishetken.

Morsiussauna IIVirkistävä ja turvotusta poistavaan koivunlehtikylpyyn tarvitset puoli litraa tuoreita koivunlehtiä, joita laitetaan hautumaan kahteen litraan kiehuvaa vettä. Seosta hämmentämällä veden pintaan alkaa muodostua kevyttä vaahtoa ja eteeriset öljyt alkaa irrota lehdistä. Jäähtynyt seos kaadetaan kylpyammeeseen lämpimän veden joukkoon ja kylpy on valmis. Valmiiksi haudutetusta seoksesta voi säästää pienen osan hiuspohjan pesuun, jolloin hääpäivän aamuun voi herätä pehmein, tuoksuvin hiuksin.

Kun avioliitto sitten on solmittu, tulee naisen suorittaa kauneudenhoitoon liittyvät asiat annetun sosiaalisen normiston puitteissa. Vuonna 1930 julkaistussa kirjassa, Kuinka saavutan ja säilytän miehen rakkauden, annetaan kauneudenhoidosta avioliitossa seuraavat ohjeet:

Kaikkien niiden tuhansien pikkuseikkojen suhteen, jotka kuuluvat ruumiin hoitoon, tulee naisen olla yhtä tarkka ja salaperäinen kuin kihlausaikanakin. Hänen tulee vetää taikapiiri ympärilleen ja olla siinä aivan yksin. Jos hän päästää miehen sen piirin sisäpuolelle, alkaa miehen rakkaus lakastua, vaikkakin hän ehkä voi salata sitä jonkin aikaa. Hän saattaa siitä huolimatta olla kiintynyt vaimoonsa, sillä sehän on maailman luonnollisin asia. Mutta tuota ihmeellistä viehätystä, joka saa miehen koko olennon väräjämään, ei hän tunne enää. Eikä vaimo liioin.

Havin mainos KL 1929Teksti: Laurean ammattikorkeakoulun estenomiopiskelijat

Lähteet:

Maarit Cederberg: Monipuolinen elämänpuu, koivu. Aarre 2/11 Luettavissa: http://riihi.mtk.fi/epaper_AARRE/products/AR_-2011-02-24/pdfs/article_82.pdf

http://vanha.suomenluonto.fi/artikkeli-342.html

http://www.mtv.fi/teemasivut/kauneusvinkit/ihonhoito/artikkeli/kauneutta-suomen-luonnosta-nain-eroon-selluliitista/3315302

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *